Néha hagyják magukat befolyásolni a nők

KÉP ALÁ ÍRÁS

Egy nyári napon, amikor a tüdő is megtelt forrósággal és csak a fák leveleinek volt kedvük megmozdulni, két barátnő elment a megbeszélt időpontra a csernyivci fotográfushoz.

Nem volt túl nagy híre a kacska bajuszú fényképésznek, de a helybeli lányok pontosan tudták, hogy olyan műgonddal készíti el a képeket, állítja be, ülteti le az ifjú hölgyeket, hogy talán még a párizsi műhelyekben sem tapasztalni hasonlót, pedig ott a női szépségnek komoly rajongótábora van.

A hófehér ruhákat tündöklő, szinte még harmattól nedves virágkoszorúkkal ékesítették a kisasszonyok, de jutott a szappanos illatú szirmokból a göndör hajakba is. A fényképész instrukciója szerint szorosan egymáshoz húzódtak, a szoknyájuk szinte eggyé vált, mintha ugyanazon a felhőn ülve úsztak volna Csernyivci fölött Budapest, vagy éppen Párizs irányába.

Biztatta őket lelkes kedvességgel a mesterember, hajoljanak közelebb egymáshoz, amennyire csak lehet, ő éppen azt sem bánná, ha összeérne az arcocskájuk. Mosolyogva feleltek meg a kérésnek az ifjú modellek, furcsa, meleg köhögés kaparta észrevétlenül a torkukat, a hószínű blúz pedig szívtájékon már-már olvadni kezdett. Megmozdult a legyezőn a toll, átszaladt a műtermen egy tétova borzongás, a csuklók arany karkötői még fényesebben mosolyogtak. Ismeretlen, különös, de boldog pillanatot örökített meg a fotómasina. De hol is?

Az ukrajnai Csernyivciben, amit akkoriban Csernovicnak neveztek Ferenc Jóska alattvalói, és ami fölött a bukovinai hegyek tárták szét karjukat a Prut folyó partján. Az Éleseszű Jaroszláv által alapított erődítmény, majd városka a Monarchia alatt élte virágkorát és fogadta magába a nyugati szél hozta boldogságokat és furcsa szépségideálokat. A közös uralkodó egyetemet alapított, külön román és ukrán tanszékkel, a Bukovinai Takarékpénztár épületének homlokzatán pedig fényesen zöldelltek a Zsolnay csempék.

És egy nyári napon, két barátnő elhatározta, hogy felkeresik a helyi fényképész műhelyt, megörökítik különös barátságukat, és azt is elhatározták, hogy a kacska bajuszú ifjú fotográfustól ezen a fülledt délutánon, esetleg hagyják magukat befolyásolni…

Fotó: Fortepan, 1900

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + tizenhat =

hirdetés