Nelli és Levi házat épít (12.) Kényes fázis: kivitelező kerestetik!

Nelli és Levi Budapest vonzáskörzetében, családi házas zöldövezetben építi fel az otthonát. A tervezés és a kivitelezés folyamatáról, az aktualitásokról hetente olvashatunk Nellitől, aki amellett, hogy dokumentálja a történéseket, igyekszik hasznos információkkal szolgálni, így pénteki beszámolói révén nyomon követhetjük, mi mindennel jár egy kertes ház megvalósítása. Az eddig megjelent 11 összeállítás itt olvasható. Nelliék már a kivitelezőket keresik. Kényes szakasz. Az ajánlatok lényeges eleme a munkadíj vagy az adott termék ára, de ugyanennyire lényeges, hogy minőségi munkát végző szakembereket találjanak.

Kényelmes ember vagyok. Az inspirálódás időszakában nincs is ezzel gond. Az interneten rengeteg jobbnál jobb ötletet lehet találni, de nem is kellett messzire mennem: az Életszépítők Kreatív Közösségében (zárt Facebook csoport) is vannak olyan alkotók, akik megihlettek, vagy akiktől ezt-azt fogok rendelni a ház berendezéséhez.

Igen ám, de eljön az a pillanat, amikor már kezdenek felgyorsulni az események, amikor már nem csak szimplán nyílászárókról beszélünk, hanem azoknak minden apró részletéről. Nem elég annyi, hogy műanyag, és bukó. Ez pedig a ház minden egyes alkotóelemére vonatkozik.

A múltkor említettem ezt a dilemmát a lámpák kapcsán is, de akkor még nem tudatosult bennem, hogy ez minden elemnél fontos kérdés lesz. Más az interneten látni valamit, és más, amikor ott állsz egy kiállítóteremben, és meg is tudod fogni, ki tudod próbálni.

Ne csak nézz, láss is! Lásd magad előtt, hogyan fogod használni, hogyan fog illeszkedni a mindennapi életedbe. Sajnos itthon több olyan forgalmazóval találkozom, aki sértésnek veszi, ha nem azonnal vásárolsz, pedig ami neki csak papírmunkát és esetleg egy kis prémiumot jelent, az nekünk egy hosszú távra szóló berendezés, komfort, vagy építőanyag. Hiába tájékozódom előre, nem egyből, és nem azonnal fogok dönteni és rendelni.

Talán a gyártók jobban értik ezt a folyamatot, mint a kereskedelemben tevékenykedők. A gyártó csípőből válaszol olyan kérdésre is, amit nem biztos, hogy egy eladólány tudna. Nem akarom ezzel a forgalmazókat egy kalap alá venni és állítani, hogy mind ilyen, de az a gyártó, aki magánszemélyeket is kiszolgál, az nekem jó ajánlattevőnek bizonyult eddig.

Most épp a nyílászáróknál tartunk. Álltam a kiállítóteremben, nyitogattam az ablakokat, ajtókat, próbálgattam a zárakat, hogy mennyire hangosan záródik az ajtó, ha lesz gyerekem tudja- e majd csapkodni. Dilemma az is, hogy az ablakokon legyen-e alumínium bevonat kívül. Nagyon tetszik, annyira egységes kinézetet kölcsönöz az ablaknak. Még várom az árajánlatot, egyelőre nem tudom, mekkora differenciát jelent is ez az árban.

Apropó, ár! Most tartunk abban a fázisban, hogy úgy érzem, kicsit jobban kell figyelni az árakra. Eddig a rajzokon jól mutattak az elképzeléseink, de most, amikor már a kivitelezőket és árajánlatokat versenyeztetjük, akkor derül ki, hogy drága ízlésünk van.

Tippjeim

Ne legyél annyira lusta, mint én voltam. Indulj el, látogass meg több bemutatótermet, kérdezz, és ne érezd magad rosszul, ha éppen nem a legsegítőkészebb eladót fogod ki. A házad a várad lesz, neked kell majd benne élned! S persze figyelj a korlátaidra! Nálunk ez egyértelműen a büdzsét jelenti, de lehet, hogy nálatok más a helyzet. Mindenesetre ne vállald túl magad, mindamellett, hogy nem érdemes olyan kompromisszumot kötni, amitől boldogtalan leszel.

Fotók: www.desiretoinspire.net, 123RF

Nelli

 

 

Ajánló

Orosz aktívház

Az energia nem vész el: Oroszország első aktívházában jártunk

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × négy =

hirdetés