Nelli és Levi házat épít (16.) Amikor a kiviteli terv nem úgy sikerül, ahogy kellene

Nelli és Levi Budapest vonzáskörzetében, családi házas zöldövezetben építi fel az otthonát. A tervezés és a kivitelezés folyamatáról, az aktualitásokról hetente olvashatunk Nellitől, aki amellett, hogy dokumentálja a történéseket, igyekszik hasznos információkkal szolgálni, így pénteki beszámolói révén nyomon követhetjük, mi mindennel jár egy kertes ház megvalósítása. Az eddig megjelent 15 összeállítás itt olvasható >> 

Kezdek kicsit türelmetlen lenni! Annak ellenére, hogy ma végre megkapjuk a jogerős építési engedélyt, még mindig nem haladunk olyan tempóban, ahogy szeretném. Még nincs veszve a karácsonyi beköltözés lehetősége, az egyik kivitelező azt mondta, hogy egy ekkora és ilyen házat hat hónap alatt be lehet fejezni, de ehhez mindennek jól kell összejönnie.

A kis házat ezen a hétvégén szintezzük be, alapozunk és fel is állítjuk, és egy konténernyi sittet megint elvitetünk. Nagyon szeretném, ha május közepén már tényleg lehetne kezdeni a ház alapozását. A kivitelezőtől tudjuk, hogy nem kell 28 napot várni az alapozás után a beton szilárdulására, mivel a falak önmagukban csak a terhelés nagyjából 20 százalékát adják, így néhány nap technikai szünet után kezdődhet a falazás.

Az estéink most a kiviteli terv csiszolásával és ellenőrzésével telnek, mert sajnos az építész hibákkal tele adta át… Ígéretet tett a javításukra, mégis rosszul érint annak a tudata, hogy ezeket a hibákat nem ő, hanem az egyik családtag szúrta ki. Nekünk pedig, lehet, nem is tűntek volna fel, s a leadott tervek alapján kezdtünk volna bele az építkezésbe. Nem kötelező a családi házak építéséhez a kiviteli terv, de így is lesz bőven olyan megoldandó feladat, aminél majd rögtönözni kell. Legalább a kiviteli terv küszöböljön ki néhány hibalehetőséget.

Fotó: A House by the Park

A kiviteli terv része az árazatlan költségvetés is, amit a kivitelezőknek adhatunk, és ez alapján tudnak nekünk pontos árajánlatot adni. A műszaki paraméterek nem szubjektív dolgok, ami le van írva, azt kell árazni és beépíteni, később nem lehet ebből vita.

Korábban említettem, hogy az építkezők vásárán megismertünk egy magyar céget, profi nyílászárókkal foglalkoznak. Szerdán ellátogattunk a bemutatótermükbe. Az ügyvezetővel jó másfél órát beszélgettünk a termékekről, megoldásokról. Vittünk magunkkal terveket, és sajnos ő is kiszúrt jó pár hibát a nyílászárók jelölésénél a kiviteli terven. Húsz éve a szakmában van. Az az érzésem támadt őt hallgatva, hogy nem is kellett volna kiviteli tervet rendelni az építésztől, szakembereket kellett volna végigkérdezni ehelyett a kritikus pontokról, s tőlük kérni terveket a műszaki megoldáshoz. Esetleg csomópont terveket is. Ez a cég például gond nélkül készít ilyet a megrendelőinek.

Tippem: nem biztos, hogy a kiviteli terv az ideális megoldás. Jó lehet a kiviteli terv, de nem feltétlenül az építészmérnököt kell felkérni az elkészítésére. Esetünkben sokkal praktikusabb lett volna, ha a szakmunkák megbízható szakembereit kértük volna fel. Így is kellett volna egy vezető, aki összefésüli a terveket, de talán gyakorlatban jobban alkalmazható lett volna, mint így. Voltak fenntartásaim, amikor szóba került a kiviteli terv szükségessége, de hagytam magam meggyőzni, jó ha van: sokat segít, szükség van rá stb. Most úgy érzem, keményebben kellett volna védeni az álláspontomat. Időben is, pénzben is beljebb lennénk. Nem is kevéssel…

Nelli

 

Szerkesztőségi kiegészítés

A sorozat 2014. május 12-én megjelenő részében részletesen foglalkozunk a kiviteli terv szerepével, tartalmával, a kiviteli terv munkadíjának általános részletezésével – építész szakírónk összeállításában.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × négy =

hirdetés