FotóDoki. „Nincs menthetetlen kép!” Régi fényképek profi restaurálása

A régi családi fotókat nézegetve meghatódva gondolunk rá, milyen lehetett vajon ötven vagy száz évvel ezelőtt vagy még régebben élni és milyen nagy dolog is volt, hogy a dédiről elkészülhetett egy fénykép, az is lehet, hogy csak az az egy alkalma volt erre egész életében. Ma, amikor a gyerekeinkről és minden másról is naponta több tucat kép készül, az igen kevés régi fotó értéke még hangsúlyosabbá válik, hiszen akiket ábrázol már valószínűleg nincs is közöttünk.

Ezek a régi, megsárgult, megfakult és gyakran sérült fotók akkor készültek amikor mi még nem is éltünk. A fénykép egy darabka a múltból. Sajnos az idő vasfoga akkor is belemarhatott, ha jól tároltuk és vigyáztunk rá. Repedések, gyűrődések, foltok lehetnek rajta. Kifakulnak a fénytől és az is lehet, hogy elődjeinknek nem sikerült úgy vigyázni rájuk ahogyan megillette volna őket. Bármilyen állapotban is vannak, megőrizzük őket, mert ki nem dobhatjuk. Ez olyan, mintha a múltunkat dobnánk ki, mintha a múltunk szereplőit, a felmenőinket tennénk semmissé. A régi fotók nagyon személyes tárgyaink. A fénykép restaurálás gyakran érzelmi kérdés, erősíti a kapcsolatot a felmenőinkkel.

Molnár Hajnalka fotórestaurátort kérdeztük, mire számíthatunk, ha régi, töredezett fotót szeretnénk a régi fényében látni.

– Nincs menthetetlen kép. A leggyakoribb képrongálódásnak a pöndörödés utáni kirepedezés számít, sajnos a kép sarka is könnyen leszakad ilyenkor. A fotókémiai anyagok visszamaradása vagy a véletlen szennyeződések okozta elszíneződések, karcolások, kifakulás, besötétedés vagy a kár a kép elszakadása is helyrehozhatók.

Mivel ezeknek a régi képeken igen magas az érzelmi értékük, csodás ajándékul szolgálhatnak azokban az esetekben, amikor egyébként is érzelmileg magasabb hőfokon égünk, például egy esküvőn. Sokat törik a fejüket a párok például a szülőköszöntő ajándékon. Remek meglepetés lehet egy keretben a nagyszülők és a szülők felújított esküvői fotója együtt az ifjú házasokéval. Ez esetben valószínűleg a nagyszülők képe szorul némi javításra. Ezt az ajándékot kibontva biztosan nem marad szem szárazon. Számos ilyen hálás feladatot kaptam már az eddigiekben, de akár karácsonyi ajándékként is megállja a helyét egy felújított kedves kép.

A régi, de még jó állapotú fotókról is érdemes digitalizálható állagmegóvó másolatot készíttetni, amíg az komolyabban tönkre nem megy. Bármilyen archív papírkép vagy negatív digitalizálható szkenneléssel, vagy fotózással. A digitalizált változatot használva alapul (az eredeti kép érintetlen marad) erre a célra készült számítógépes program segítségével nemcsak a komolyabb sérülések javíthatók ki, de az élesség és a tónus is módosítható, javítható, sőt a kép akár színezhető is.

A restaurált képek digitális formában továbbíthatók, kinyomtathatók és bekeretezve kitehetjük őket a nappali falára. Digitális formában is használhatjuk a képeket digitális képkeretbe helyezve.
Gyakran szomorú apropó, egy haláleset ad aktualitást a fényképek javításának, illetve megőrzésnek. Felnőtt „gyermekek” készíttetnek ajándékba szülőknek, nagyszülőknek régi megfakult fotók restaurált, bekeretezett másolatot. A külföldre szakadt rokonok vonatkozásában talán még nagyobb hangsúlyt kapnak ezek a képek, hiszen nemcsak a múlt egy darabját jelképezik, de az otthont is. A régi fotók a gyökereinket jelképezik, őrizzük meg őket.

 

Szerző: Katona Andrea

Nyitókép: Suzy Hazelwood/Pexels

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 + 14 =

hirdetés