Tojáshabos, lekváros aprósütemény: non plus ultra
Klasszikus, finom aprósütemény! Ha a nevéből indulunk ki – non plus ultra – az édességek netovábbja.
Hozzávalók a linzertésztához
25 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 fél citrom reszelt héja
Hozzávalók a tojáshabhoz
2 tojásfehérje
kb. 20 dkg porcukor
1 teáskanál citromlé
sárgabarack lekvár a ragasztáshoz
Elkészítés
A linzertészta hozzávalóit egy tálba kimértem, kézzel összegyúrtam, folpackba csomagoltam és 1 órára hűtőbe tettem. Ezután lisztezett felületen elég vékonyra kinyújtottam és a legkisebb méretű pogácsa szaggatómmal karikákat készítettem belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem a korongokat. A tojásfehérjét kemény habbá vertem fel, hozzáadtam a porcukrot és a citromlevet, tovább dolgoztattam a géppel, amíg szép fényes lett a tojáshab. A habot habzsákba töltöttem és a korongokra nyomtam egy-egy kupacot belőle. 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütöttem.
Miután az összes kisült és kihűlt sárgabarack lekvárral megkentem egy habos korongot és hozzáragasztottam egy másikhoz.
Fotók, szöveg: Wágner Veronika
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.