Szedd magad! Kinyitottak az eperföldek – Hasznos tippek szürethez, árak, receptek

hirdetés

Néhány kivételtől eltekintve a napokban kinyitottak a hazai szedd magad eperföldek, lehet szüretelni!

A Szedd magadról!

Az eperföldek nyitás után 5-6 hétig tartanak nyitva. Minden nap lehet szüretelni reggel 8-tól 19 óráig. A reggeli órákban érdemes menni, ekkor lehet a legtöbb, éjszaka folyamán beérett zamatos epret összegyűjteni.

Az Erdbeerland Kft. jelenleg a főváros közelében, Érden, Budakalászon, a budakalászi Lupa-szigeten, Pomázon és Szigetszentmiklóson üzemeltet eperföldet. Áraik emelkedtek, de nem jelentősen; 2016-ban 460 forint az eper kilója 10 kg alatt, ha valaki 10 kilónál többet szed, és egyben méreti le, kilónként 430 forintot kell fizetnie (viszonyításképpen a tavalyi és a tavalyelőtti árak: 10 kg alatt 430, 10 kg felett 395 forint volt).

Az Eperország a nyugati országrészben, Rajkán két helyen, Vámosszabadin, Abdán, Győrszemerén és Mosonmagyaróváron termeszt földiepret. Idén várhatóan május 25. körül nyitnak. A szüret időtartalma általában 5 hét. Áraik: 10 kg alatt 490 forint, 10 kg felett (egybe lemérve) 455 forint. Náluk tavaly 460 és 420 forint volt az eper kilója.

Edényt mindenki vihet magával, de azok is tudnak epret szedni, akik véletlenül arra tévednek; az üzemeltetők felkészültek, vásárolható tőlük kosár, vödör.

Hogyan szedjük az epret?

Hagyjunk az epren legalább 1 centis szárat, így tovább eláll. Ha tépjük, már másnap erjedésnek indulhat.

hirdetés 

hirdetés 

Ne szemeteljünk!

Előfordul, hogy a szüretelők műanyag flakonokat, üdítős dobozokat, papírzsebkendőket stb. hagynak maguk után. Mivel az eperföldek igen kiterjedtek, a szemetet az üzemeltetők nagy időráfordítás árán tudják összegyűjteni. Nemcsak őket, hanem egymást – szüretelőket – tiszteljük meg azzal, ha nem szemetelünk!

Keszlei Antal, az Erdbeerland Kft. vezetője arról tájékoztatta az Életszépítőket, hogy tavaly valóságosan megrohamozták a vásárlók az eperföldeket. Nemcsak reggel voltak sokan, egész nap érkeztek a szüretelők. Mivel az eperföldön nem lehet árnyékba húzódni, nyári melegben azok, akik nem viselik jól a hőséget, lehetőleg a reggeli órákra időzítsék a szüretet. Könnyű öltözetben ajánlott szüretelni, ha erősen tűz a nap fejfedőről is gondoskodjunk. Feltétlenül vigyünk magunkkal innivalót – lehetőleg ásványvizet -, jó szolgálatot tesz.

Fotó: Életszépítők

Epres összeállításaink

11 epres finomság
Tepsiben sült palacsinta eperrel
Eper
Epres pohárdesszert
Epres-túrós
Epres-túrós palacsinta
Epres tiramisu
Epres tiramisu
Túrókrémes epertorta
Eperkrém
Főzött eperkrém
Tejszínes túrótorta eperrel, csokival
Bodzalimonádé
Epres-mentás bodzalimonádé

 

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás