Nyújtózkodva elérni a kezed. Dalszöveg Marozsán Erikának

Kifinomult érzések ujjhegyével érintik meg egymást a távolból, akik nagyon szeretik egymást.

cohen_fodor6

Marianne Ihlen és Leonard Cohen

És valahol, egy homályosra gyűrődött ágyon – miközben odakint a szélnek öregasszony illata van -, örökre elalszik a 81 éves Marianne Ihlen. Utolsó erejével még elolvas egy üzenetet, amit a hold arcú és egyre fogyó Leonard Cohen küldött neki, s amiben ez áll: „Azt hiszem, hamarosan követni foglak. Tudd, olyan közel jövök mögötted, hogy, ha kicsit nyújtózkodsz, elérheted a kezem”. És az idős nő, szinte észrevétlenül nyújtózkodni kezd, mielőtt bezárul feketén a hófehér szoba.

S ahogy zuhan ki meleg borzongással a kék semmibe, még látja a kis görög szigetet, Hydrát és fönt a Cala Padánián a házat, ahol kisfiával élt, és ahová oly gyakran fölsétált 1960 nyarán egy kanadai dalszerző, hogy együtt borozzanak a balzsamos estében és szeretkezzenek, mielőtt csípőssé válik a hajnal. Leonard Cohennak hívták a férfit, aki egy családi örökség égből pottyant 1500 dollárjából vásárolt magának házat a szigeten, és reggel hét órától a hűvös, tengerszagú erkélyen püfölte Olivetti Lattera 22-es írógépét. Aztán Marianne hozzá költözött, ült hófehér ruhában, mezítláb, szőke, vizes hajjal a sarokba állított hintaszékben és elmélyülve olvasott, miközben dalok születtek. A „Like a bird”, vagy a „So long Marianne”.

cseh_tamas2

Cseh Tamás

Dalok, amik természetüknél fogva elemi erővel idézik fel a kort, amiben születtek, az élményt, ami a hallgatásuk közben keletkezett ilyen-olyan csehók mélyén, vagy édes ágyakon. Aztán évek múltán Cohen gitárjának lassan éledező szomorúsága visszaköszön Cseh Tamás játékában, Budapesten, a Bartók Béla 25-ben, ahol éppen a „Halaknak álmát” mutatja a nagy mintás, indián falvédő előtt az előszobában. Dalolja, elpróbálja, dicsekszik vele bánatosan.

És azóta a dal, mint műfaj, velem van minden álmomban és annyira álomszerű, hogy most Marozsán Erika, aki éppen egy végzetes dal, a „Szomorú vasárnap” történetének főszerepében lett a magyar film édesbús illata, és aki álmomban Leonard Cohennel és Cseh Tamással ülhetné körül az asztalt, szóval Erika küld egy dallamot a készülő lemezéhez, hogy írjak rá valami szöveget.

marozsanerika_3

Marozsán Erika. A New Yorkban és Budapesten élő színésznő második lemeze jelenik meg novemberben…

És miről? Sokat képzelődtem valamikor, hogy egy fehér házakkal teledobált szigeten, egy szoba sarkában, a hintaszéken majd szőke lány ül vizes hajjal, mezítláb, és várja, amíg elkészülök a dallal. Várja és borzong, mert tudja, hogy az elkészült dal öröme, majd benne fog kibomlani. Mi másról szólhatna tehát az Erikának írt dalszöveg, mint a norvég lányról Marianne Ihlenről és Leonard Cohenről, akik, ha kicsit kinyújtózkodnak, elérhetik egymás kezét, miként ez a dal is nyújtózkodás lesz távoli kezek felé.

marozsanerika_4_sm

…sejtelmesen szép fotói a lemez borítójához készültek. Fotó: Kiss Marcell

Marozsán Erika lemeze várhatóan november végén jelenik meg. A zenéket Födő Sándor Fodo szerezte, s Erika jóvoltából olyan dalszövegírókkal és verselőkkel kerülhettem egy társaságba, mint Szabó T. Anna, Borda Réka, Lackfi János, Jónás Tamás, Varga Livius, Novák Péter és Kardos-Horváth János. Majd együtt nyújtózkodunk…

Kapcsolódó jegyzetek

Cohen

Álmodni Leonard Cohennel

Cseh Tamás, 1994

Volt egy-két este… Kóborlásaim Cseh Tamással

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + tizenhárom =

hirdetés