Nyuszi és őz. Barátságról és elfogadásról 16 percben. Meghódította a világot Vácz Péter rövidfilmje

Vácz Péter Nyuszi és őz című animációs rövidfilmje ugyan nem mai szerzemény, de ez mit sem számít, hiszen témája kortalan és időtálló, nem mellesleg pedig számos nívós díjjal jutalmazott hazai alkotás. Az eredetileg diplomamunkának készült rövidfilm nem sokkal bemutatását követően megkezdte világ körüli hódító útját.

A különböző technikákat ötvöző alkotás másfél évig készült, melyben a 2 és 3 dimenzió közötti váltások vagy épp párhuzamok, a rajz- és a bábanimáció egymás melletti, egymást kiegészítő megjelenése bámulatos egészet alkot. A 16 percet végigkíséri a készítők gondoskodó és törődő munkája, melynek eredménye ez a csodavideó lett, főszereplői pedig Nyuszi és Őz, a történet fókuszpontjában természetesen az ő barátságuk áll.

A csaknem 125 (!) díjat elnyert, 63 országban bemutatott, több mint 300 filmfesztiválon levetített alkotás, amellett, hogy egyedülálló technikával készült, olyan témát dolgoz fel, mely mindannyiunkat érint és érdekel: a barátságot, elfogadást és a társas kapcsolatokból fakadó törvényszerű súrlódást, valamint ezek feloldását, mindezeket pedig bámulatos képi megjelenítéssel és érzékenységgel szemléltetve.

Jól emlékszem még, mikor a nagy sikerű alkotás nem volt korlátlanul elérhető, csak rövidebb időszakokra, azon a karácsonyon igyekeztünk minél többször megnézni, megkeresve a legapróbb részleteket is, melyekből személyes kedvencem, őz takaróval beborított, kockaalakot öltő kockapocakja lett.

A Nyuszi és őz természetesen mindenkihez szól: gyerekekhez, felnőttekhez egyaránt, ki-ki a maga tanulságát levonva Nyuszi és őz barátságának, kapcsolatának történetéből. Nagy erénye pedig, hogy nemcsak korosztályokat, hanem nációkat összekötő ereje is van, hiszen a barátság, a társas kapcsolatok minősége, változása és mibenléte mindannyiunkban közös.

És hogy milyen üzenetet hordoz számodra ez az igazi szívvel-lélekkel készült animáció? Ha napközben szusszannál, megállnál a social media oldalak pörgetésében vagy szimplán esti mese gyanánt:

Rabbit and Deer (Nyuszi és Őz) from Péter Vácz on Vimeo.

Vácz Péter weboldala: petervacz.com

Nyuszi és őz a Facebookon: RabbitAndDeer

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 5 =

hirdetés