Nyuszibérlés húsvétra. Biztos, hogy jó ötlet? Gondolatok a felelős állattartásról

Húsvét: sonka, kalács, piros tojás…és nyuszi. Rendre felbukkannak ilyentájt az élő nyuszit kölcsönzők ajánlatai. Első olvasatra még korrektnek is tűnik, hogy azok számára is létezik köztes megoldás, akik nem tudnak berendezkedni nyúltartásra, csak pár napra vennék magukhoz a kis szőrmókot. Továbbgondolva viszont cseppet sem tűnik jó ötletnek az állatkölcsönzés.

A kölcsönözhető húsvéti nyuszikat valójában biodíszletként kezeljük; anélkül, hogy az érzelmi kötődés, a gondoskodás és az elköteleződés szándéka meglenne bennünk, elvárjuk, hogy pár napig a kedvünkben járjanak, jelenlétükkel hitelesítsék a húsvétot, emeljék az ünnep fényét. Aztán az állat visszakerül a gondozójához, a tenyésztőhöz. Persze kerülhetne az utcára is, de gondoljuk át: helyénvaló, ha egy kisállatot néhány napig csak használjunk, aztán visszaküldünk a feladónak…? Mint arra az állatvédők is felhívják a figyelmet: ha élő állatra vágyik a gyermekünk, elvihetjük valamelyik állatkertbe, ahol megsimogathatja, etetheti, megismerheti közelebből is az állatokat. Élő állat beszerzése kapcsán csak hosszú távon gondolkodva adjuk be derekunkat. Előzzük meg az állatok szenvedését!

Nyuszit örökbe

Az állattartás felelősség, állandó készenlétet igényel. Mielőtt döntést hozunk, beszéljük meg a családtagokkal, s tájékozódjunk arról, hogy az adott faj milyen körülményeket, gondozást igényel; s képesek vagyunk-e ezt számára hosszú távon biztosítani. Azt is gondoljuk végig, ha elutazunk néhány napra vagy nyaralni megyünk, tud-e valaki vigyázni a házi kedvencre. Érdemes átgondolni azt is, hova tudjuk magunkkal vinni? Lehet-e utaztatni? (Kutyát például csak akkor vihetünk külföldre, ha megkapott minden szükséges oltást, van útlevele, chipje. Kisállatok esetében nem ilyen egyértelmű a szabályozás.)

Ha nyúlról, hörcsögről, tengerimalacról van szó, számolni kell azzal, hogy kisebb-nagyobb faforgáccsal, szalmával bélelt ketrecet vagy terráriumot kell a lakásban elhelyezni. Az általános használatú műanyag-fém ketrecek nem kifejezetten esztétikusak, s ha nem cseréljük két-háromnaponta az almot az állatok alatt, szaghatással is számolhatunk. Egyszeri beruházás a ketrec, a terrárium, az etetőtál, az itató, a hörcsögök szívesen használják a futókereket, a lustább tengerimalacoknak vehetünk fából készült búvóhelyeket, a nyuszik nem igényelnek különösebb kiegészítőt. Ha rágcsálóink vannak, rendszeresen kell költenünk alomra, élelemre, időszakosan állatorvosra és gyógyszerre.

nyuszi1

rabbit-652329_640

rabbit-882663_640

A nyuszik gondozásáról

A nyulak a maguk módján intelligens, szobatisztaságra nevelhető, ragaszkodó állatok. Szívesen vannak szabadon a lakásban, a kertben. Ha szeretnénk elkerülni, hogy a nap nagy részében egyedül legyen, válasszunk mellé tengerimalacot – jól kijönnek egymással (a tengerimalac kifejezetten nehezen viseli az egyedüllétet).

guinea-pig-1100448_640

Ha otthon vagyunk, engedjük ki őket a ketrecből, szeretnek nézelődni a lakásban; a ragaszkodóbb jószágok mindenhova követik a gazdit, és kedvenc pihenőhelyet is választanak magunknak. Különösebben nagy kárt nem tesznek a berendezésben, ám a parkettát felkarcolhatják, s amire nagyon kell vigyázni:  ráharaphatnak az elektromos vezetékekre, szétrághatják a kábeleket. Figyelni kell arra is, hogy a nyuszi a szobanövényeket ne érje el – ingere támadhat falatozni, s nagy igyekezetében felborogatja a kisebb kaspókat.

Több gazdi sétáltatja pórázon a nyulát, amit a nyuszi bizonyára élvez is, de a gyomorbántalmakra való hajlam miatt kétszer is gondoljuk meg, hova visszük sétálni, mert menet közben füvet, zöldet rágcsál. (Az egészséges nyuszi kemény nyúlbogyókat produkál. Ha felhígul a széklete, az bajt jelez, azonnal vigyük orvoshoz!)

A nyulak átlagéletkora 7-8 év; nem ritka azonban, hogy az állat már 1,5-2 éves korában elpusztul, az esetek jó részében emésztőrendszeri probléma miatt. Nagyon kell figyelni az etetésükre! A kánikulát kifejezetten rosszul viselik, hőgutát kaphatnak, ezért tűző napon (teraszon, kertben) ne hagyjuk őket!

Mielőtt kisállatot vennél magadhoz, gondold végig

  • Évekig a társad lesz. Tudod vállalni az ezzel járó feladatokat?
  • Nem tudsz szabadon jönni-menni. Amíg távol vagy, gondoskodni kell az elhelyezéséről vagy a gondozásáról. Meg tudod oldani?
  • Ha nem szeretsz takarítani, az állatok alatt az almot akkor is 2-3 naponta cserélned kell. Nemcsak a szaga miatt, hanem mert az állott alom megbetegítheti a kedvenceidet.
  • Tudsz rájuk rendszeresen ezreket költeni?
  • Mennyi időt töltesz otthon? Ha keveset, az állat magányos lesz. Tudsz választani társat mellé?

 

 

Kapcsolódó összeállítások

Örökbefogadva – Kiskutya a háznál

Örökbefogadva – Kiskutya a háznál

5 dolog, amit nem hittem el a macskákról, amíg nem lett egy sajátom

5 dolog, amit nem hittem el a macskákról, amíg nem lett egy sajátom

Knut013

Knut és Thomas Dörflein végzete. A legjövedelmezőbb jegesmedve története

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

17 − három =

hirdetés