Öko bababuli, avagy milyen egy környezettudatos gyerekzsúr?

Most, hogy a kisebbik lányom egy éves lett, jó alkalom adódott rá, hogy kipróbáljam, hogyan valósítható meg egy úgynevezett öko babazsúr. Könnyű dolgom volt, mert egyévesen még viszonylag kevés hozzávalóval beéri az ünnepelt, így ezt főpróbának tekintettem a nagyobbik lányom nyár közepén esedékes névnapi zsúrjához, ami keményebb dió lesz és hosszasabb készülődést, tervezgetést igényel majd…

…lévén nem csupán a díszítésről és az ételekről, de hét-nyolc ötéves tettre kész óvodás szórakoztatásáról is gondoskodnom kell majd, amit szándékaim szerint szintén környezetbarát módon fogok kivitelezni. Rózi születésnapját tervezgetve jobbnál jobb ötletekre bukkantam! Íme, a titkos listám, és pár praktikus ötlet, hátha kedvet kap rá más is!

Ne termeljünk feleslegesen szemetet!

Elsőként jól gondoljuk át, mit és hogyan fogunk kivitelezni, mert minden döntésünk hatással van a gyerekzsúr ökolábnyomára. Készítsünk listát, majd – ha a lista hosszúra nyúlt volna – fussuk át még egyszer, s töröljük róla a nélkülözhető beszerzendőket. A parti sikere nem az összevásárolt mennyiségen, hanem a vidám hangulaton múlik, nem úgy a rendezvény végén felgyülemlő szemét mennyisége, ami minden egyes megvásárolt partikellékkel gyarapodik. Hulladék mindenképp keletkezik – ha ügyesek vagyunk nem túl tetemes mennyiség -, gyűjtsük szelektíven, öko szemeteszsákba, melyek biológiailag gyorsabban lebomló anyagból készülnek!

Süssünk-főzzünk friss, jó minőségű helyi termékből!

A házilag készített ételek kétség kívül verhetetlenek mind ízben, mind egészséges mivoltukban. Ha arra is odafigyelünk, hogy az ételek elkészítéséhez lakókörnyezetünk közelében termesztett, előállított, helyi termék boltból vásárolt szezonális, friss, jó minőségű, lehetőleg magyar termékeket, alapanyagokat használunk, akkor nem csupán az árukon spórolunk azzal, hogy nem fizetünk extra összeget a szállításért, de a felhasznált csomagolóanyag mennyiségét is csökkentjük, ezáltal pedig a környezetünkre is odafigyelünk.

Ha házilag készítjük az uzsonnát kis vendégeinknek, biztosak lehetünk abban, hogy meghívottjaink egészséges, tartósítószertől, adalékanyagoktól és ízfokozóktól mentes ételeket fogyasztanak. Tálaljunk fel csupa egészséges, ínycsiklandó falatot, így nem kell azt figyelnünk, hogy gyermekünk melyik darab után nyúl az asztalon, és mekkora mennyiséget képes magába gyömöszölni az édesebb nassokból. Tökéletesen megfelelnek például teljes kiőrlésű lisztből készült pizzafalatkák, sajtos rudak, perecek és pogácsák, az édesszájúaknak a mézes házi sütemények, a házi gyümölcsös-joghurtos jégkrém, és persze a szülinapi torta. A napi vitaminadagról pedig friss gyümölcslevek, zöldségpálcikák, gyümölcsnyársak, jégkockába fagyasztott gyümölcsdarabok kínálásával gondoskodhatunk.

Meghívót lehetőleg e-mailben!

Gyerekzsúr lévén többnyire velünk és gyermekeinkkel egykorú társaság képezi a meghívottak táborát, így valószínűleg leendő vendégeink rendelkeznek némi számítógép kezelői ismerettel és e-mail címmel. Miért ne küldhetnénk elektronikus meghívót hagyományos kártya helyett? Efféle meghívó készítésénél nincs is költségkímélőbb megoldás a meghívottak invitálására. Ugyanúgy azonnali visszajelzést kaphatunk, mintha telefonon értesítenénk a szülőket a fontos eseményről, így azonban lehetőséget biztosítunk arra, hogy egy számukra alkalmas időpontban ellenőrizhessék, miként tudják beilleszteni a családi program naptárba meghívásunkat.

Ha mégsem kapnánk kedvet az elektronikus meghívókártyához, még mindig ott a saját kezűleg kivitelezett változat lehetősége. Ha mindenképpen szeretnénk kézzel fogható meghívót adni, készítsük azt csemeténkkel együtt az otthon fellelhető alapanyagokból! Ha ráadásul a meghívónak könyvjelző vagy hűtőmágnes formát adunk, biztosak lehetünk abban, hogy a kis meghívottak a későbbiekben is hasznát veszik majd, és rá pillantva szívesen emlékeznek vissza az együtt töltött jókedvű órákra.

Az Interneten megannyi e-mailben küldhető vagy nyomtatható meghívó sablont találhatunk, amit kitöltve ki is nyomtathatunk – ha tudatosak vagyunk, csakis újrahasznosított papírra nyomtatunk!

Teríték és dekoráció újrahasznos kellékekkel

A dekoráció és a teríték kiválasztásánál tartsuk szem előtt, hogy a későbbiekben hasonló alkalmakkor újból használni tudjuk azokat! Bár öko szempontból mindenképp jobb döntés a textil asztalterítő és szalvéta a papírváltozatnál, vagy a régi pléh tányér a műanyagnál, ha mégis az eldobható teríték mellett döntenénk, válasszunk gyorsan lebomló, környezetbarát anyagból készült változatot. Természetes dekorációként használhatunk élő virágot, madzagra fűzött leveleket, színesre festett, feldíszített száraz faágakat amik az ünnep után lakásunkat díszíthetik.

Jó idő van? Tartsuk a partit a szabadban!

Ha szerencsések vagyunk és az év melegebb felére esik a kedves esemény, rendezzük meg a kertben vagy valamilyen szabadtéri helyen: közeli parkban, kirándulóhelyen. Így nem kell majd aggódnunk az elfogyasztott ételekből lepotyogó morzsák, vagy a kilöttyenő innivaló miatt, ezzel együtt a gyerekek is felszabadultabban élvezhetik az együtt töltött időt.

Nem szükséges külön játékokat vásárolnunk szórakoztatásukra, minden bizonnyal tökéletesen eljátszanak majd a már meglévő szabadtéri játékok arzenáljának valamely darabjával. Ha szeretnénk különleges hangulatot varázsolni és kicsit nosztalgiázni, akkor bátran mutassuk meg az apróságoknak, hogyan kell számháborúzni, nyomkövető – feladatteljesítő – játékot játszani (ez kisebb előkészületet igényel ), ugróiskolázni, a játékban természetesen a felnőttek részvétele is kötelező! Az arcfestés, a mutogatós (activity) játék, vagy a szappanbuborék fújás is szórakoztató időtöltés, de akár focibajnokságot, tollaslabda-versenyt is rendezhetünk, kidobót is játszhatunk vállalkozó kedvű apukák irányításával. A szórakoztató csapatjátékok tárháza kimeríthetetlen…

A születésnapi gyerekzsúrok időpontját illetően nem vagyok túl szerencsés – gyermekeim decemberben, illetve március elején születtek -, így közös családi döntés alapján a szülinapokat szűk családi körben, többé-kevésbé zárt térben tartjuk (azért egy jó kis hógolyózás és szánkózás szóba jöhet), ellenben a júliusi és augusztusi névnapokat a szabadban ünnepeljük, nagyobb számú meghívott társaságában.

dianaSzép napot kívánok! Dia

Fotók: acmepartybox.com, athome-kimwalle.com, basacolours.hu, confettidiaries.com, ebay.com, etsy.com, etsystatic.com, halfhourmeals.com, homewetbar.com, ideasets.ru, karaspatyideas.com, karcsipapir.hu, luxmi.com.au, Mason Jar Sippers, mindfulmum.co.uk, mywedding.com, naturalnewagemum.com, onecharmingparty.com, Paper Cutting, pillowtought.com, primacuki.hu, projectweding.com, The Bakers Confections Shop, Túri Diána

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy + nyolc =

hirdetés