Quo vadis? Az egészségről és a jóllétről egyéni és bolygószinten. Hiánypótló kiadvány: Ökopszichológia-alapkönyv

Egy igen aktuális és közérdekű témát dolgoz fel az Ökopszichológia-alapkönyv c. kötetben Molnos Zselyke pszichológus, biológus, ökológus. Ez első magyar nyelven megjelent összefoglaló és értelmező mű az ökopszichológia területéről.

A könyv fő témája az egyéni jóllétünk és bolygónk egészsége közötti összefüggés-rendszer, de választ ad olyan kérdésekre is, mint például hogy hogyan és miért idegenedtünk el a minket körülvevő természettől? Hogyan hatunk mégis folyamatosan egymásra és mindez milyen következményekkel jár? Mi lehet a megoldás az egyén és a tágabb környezet harmóniájának párhuzamos visszaállítására? Mit tehetünk mi a hétköznapok szintjén az egyensúly újbóli megteremtéséért?

A könyv a laikus és szakmai közönség számára egyaránt izgalmas olvasmány.

– Ha csak úgy, minden szándék nélkül, körbenézünk „civilizált” világunkban, könnyen lehet, hogy elfog a szorongás. (…) mintha valami elromlott volna, mintha letértünk volna az „igaz útról”… Egyik válság jön a másik után. Környezetszennyezés, terrorizmus, migrációs krízis, és így tovább. Feszít, nyomaszt a gyanú: valami nem jó felé megy itt, valami „gáz” van a világgal. (…) Menekülünk a szerzésbe, az anyagi javak és emberi kapcsolatok fogyasztásába, (…) a kábulatba, függőségekbe, tévébe, virtuális világokba. Menekülünk a magányba, a betegségekbe, a tanulásba, a terápiába. (…)

Azoknak szól ez a könyv, akik mernek felébredni és körbenézni a „pszichés bénultság”, az ego-uralta lelkiállapot mély álmából. Mernek felébredni és körbenézni annak a felismerésnek a tudatában, hogy „amint kint, úgy bent”. Hogy lehetséges: a világ nem különálló, objektív, tőlünk független valóság, hanem az az óceán, melynek mindannyian egy-egy hulláma, fodra, cseppje vagyunk. (…)

Az ökopszichológia üzenete egyszerre tudományos és spirituális, az elménkhez legalább annyira szól, mint a szívünkhöz – írja a kötet előszavában Dr. Buda Béla orvos, pszichoterapeuta.

Részletek a kötetből

okopszichologiaalapkonyv4

 

Mit tehetünk a világért?

Az ökofilozófus, mélyökológus Joanna Macy javaslata erre a következő: Ha megbénít az óriási feladathalmaz és a hatalmas pusztítás, jusson eszünkbe, hogy nem tudjuk egyedül megmenteni a Földet, és nem is kell. Viszont van három tevékenységcsoport, amelyek mindegyikéből jó, ha választunk egyet. Ezek a következők:

1. Egy olyan tevékenység, amellyel mérsékelni tudjuk a pusztítást.

Csatlakozhatunk egy szervezethez, vagy felléphetünk civil ellenállóként bármely olyan esetben, ami negatív hatásokkal jár a Földre, az élőlényekre, saját magunkra nézve. Lehet ez akár a szomszédban zajló családon belüli erőszak vagy egy atomreaktor építési terve.

2. Olyan világot építeni magunk köré, amiben szeretünk élni.

Lehet ez egy erdőkert, egy ökoház, egy alternatív iskola, egy állatmenhely stb.

3. Tudatossági szintünk folyamatos növelése.

Alkatunktól függően lehet tudományos megértéssel vagy spirituális módszerekkel dolgozni (jóga, meditáció, természetben töltött idő stb.).

Bármelyik típusú tevékenység önmagában megrekedést hozhat. Ha csak harcolunk valami ellen, az egy idő után kiégéssel jár, a saját világunkat pedig nem képzelhetjük elszigetelt rendszerként, hiszen nem élünk buborékban, és a tudatosságnak a mindennapi életbe való átfordítására is nagy szükség van. Ezeket együtt érdemes folytatni.

okopszichologiaalapkonyv7

okopszichologiaalapkonyv5 okopszichologiaalapkonyv6

A kötet címe: Ökopszichológia-alapkönyv

Szerző: Molnos Zselyke

Fejezetcímek: Az ökopszichológia tágabb összefüggései, Az ökológiai én, Elidegenedés, Újrakapcsolódás, Összegzés

Kiadó: HR-Line Kft. Budapest, 2016

ISBN: 978-963-12-5172-1

A könyv újrahasznosított papírból és környezetkímélő nyomdai technikával készült. A kötet megrendelhető a www.ecopsychology.hu weboldalon.

 

Kapcsolódó összeállítások

A jó ház szép is, emberhez méltó terekkel. Milyen az ökologikusan tervezett ház?

A jó ház szép is, emberhez méltó terekkel. Milyen az ökologikusan tervezett ház?

A négy évszak tükrében – Dombházam a Facebookon. Különleges fotóskísérlet: egy magyar organikus lakóház 365 napja

A négy évszak tükrében – Dombházam a Facebookon. Különleges fotóskísérlet: egy magyar organikus lakóház 365 napja

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + négy =

hirdetés