Főzés nélkül finomat. Okroshka, a szlávok nyers zöldséglevese
Ezt a tradicionális szláv hideg levest nem kell főzni, kánikulában könnyű, tápanyagokban gazdag fogás.
Eredetileg erjesztett gabonaitallal, kvasszal készül, de kefirrel, kaukázusi kefirrel vagy natúr joghurttal is remek. A zsenge fűszernövények, a zöldségek mellett főtt tojást és kockára vágott sonkát tesznek bele, így tartalmasabb, de tojás- és húsmentesen is finom.
Hozzávalók 2 személyre
2 nagy dobozos (375 g) kefir vagy natúr joghurt
1 kígyóuborka apróra kockázva
3-4 kovászos uborka (vagy csemege uborka) apróra kockázva (kevés lé is kerülhet bele)
kevés torma frissen reszelve (ízlés szerint)
2-3 szál újhagyma felkarikázva
2-3 hónapos retek apróra vágva
só, bors ízlés szerint
1 csokor friss kapor apróra vágva
1 csokor petrezselyem apróra vágva
(opcionális: petrezselyem helyett korianderlevél is jó apróra vágva; karakteresebb ízt ad a levesnek, azoknak ajánljuk, akik szeretik a koriandert)
2 főtt tojás (keményre főzve) felkockázva
kb. 5 dkg főtt sonka felkockázva
tálaláskor: egy-egy csepp olívaolaj, tökmagolaj stb.
Elkészítés
Vegyünk egy közepes üvegtálat.
A kefírben (vagy joghurtban) keverjük el a sót, a borsot, a zöldfűszereket, a reszelt tormát, majd apránként keverjük hozzá az előkészített alapanyagokat: a megmosott, felkockázott zöldségeket, a tojást, a sonkát. A kígyóuborkát és a retket sem kell meghámozni; a héj értékes tápanyagokat tartalmaz, másrészt a leves így szép színes lesz.
Tálalás előtt lefedve tartjuk hűtőben. Ez a leves hidegen jó!
Nyitókép: Maria Polna, pxhere.com
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.