Alap pizzatészta, ahogy az olaszok készítik. A Margherita, Tonno, Capricciosa pizza receptje

hirdetés

A hagyományos nápolyi pizzakészítő mesterség az olasz kulturális örökség egyik legkézenfekvőbb példája – a Nápolyban született és évszázadok óta nemzedékről nemzedékre hagyományozódó kézműves mesterség, melyet maga alá gyűrhet a globalizáció – legalábbis ettől tartanak az olaszok. Rengetegen csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, amely azt szorgalmazza, hogy a nápolyi pizzakészítő mesterség felkerüljön az UNESCO Emberi Szellemi Kulturális Örökségének Reprezentatív listájára.

A petíciót itt lehet aláírni >>

A fenntartható, a természetességre odafigyelő, a földdel szemben érzett szeretethez és tisztelethez köthető alapanyagokról szóló hagyomány értékének elismerését jelenthetné, ha a mesterség felkerülne az UNESCO listájára – áll a felhívásban. Erre is hangsúlyosan felhívja a figyelmet a 2017. november 20-26. között megrendezett II. Olasz Gasztronómiai Világhét.

A világhét apropóján megjelent programfüzetben többek között hagyományos pizzareceptek is találhatók. A kiadvány az alap pizzatészta tradicionális készítését is ismerteti. 

Alap pizzatészta

Hozzávalók 6 nagy pizzához

500 g víz

kb. 800-900 g 00-ás liszt

10 g porcukor

30 g olívaolaj vagy disznózsír

12,5 g friss élesztő

Elkészítés

A liszt háromnegyedét öntsük egy nagy tálba vagy dagasztóteknőbe, aminek a másik felébe öntjük a vizet a sóval és cukorral együtt; adjuk hozzá jól elkeverve az olajat vagy a disznózsírt. Morzsoljuk a lisztbe az élesztőt, kezdjük a lisztet összedolgozni a folyadékokkal, elkerülve a csomósodást. Adjunk hozzá annyi lisztet, hogy a kívánt állagot elérjük, azaz a tészta a tál falától könnyen elváljék. Borítsuk a tésztát a munkafelületre és 10 percig dagasszuk erősen, míg a tészta sima és jó állagú, erős gluténhálóval rendelkező lesz.

Formázzunk egy nagy cipót, takarjuk le a tálat és pihentessük legalább 1 óráig a tésztát.

Formázzunk 6 darab kb. 230 grammos cipót a tésztából. Gömbölyítsük őket úgy, hogy a levegő távozhasson belőlük. Helyezzük őket egy alacsony tárolódobozba, fedjük le egy fedővel vagy konyharuhával, hűvös helyen hagyjuk pihenni és érni egy órán át. 

A sütő előkészítése: helyezzünk a sütő közepére sütőkövet 250-280 Celsius-fokon.

Tészta nyújtása: gyengéden vegyünk ki egy megkelt cipót a tartóból, gyorsan lisztezzük be és tegyük a munkafelületre. A kezeinket egymás mellé téve középről a szélek felé toljuk a tésztát úgy, hogy a gázok a szélében koncentrálódjanak, egy karimát formázva. Anélkül, hogy a szélét lelapítanánk, forgó mozgással növeljük a pizza méretét. Helyezzük a korong alakú tésztát enyhén lisztezett pizzalapátra.

A sütőkőre csúsztatva helyezzük a sütőbe a feltéttel megrakott pizzát, és süssük 7-8 percig, sütőkő hiánya esetén kb. 15-20 percig.

Feltétek

Margherita

Hozzávalók: paradicsomszósz, mozzarella (bivalymozzarella, szeletelve), bazsalikom

Öntsünk a pizza közepére egy kis merőkanálnyi sóval ízesített paradicsomszószt, egy evőkanállal kenjük szét egy ujjnyi távolságig a szélétől, adjuk fel rá a bazsalikomleveleket, a mozzarellát és locsoljuk meg olajjal.

Capricciosa

Hozzávalók: paradicsomszósz, mozzarella, champignon gomba, gépsonka, articsóka, fekete olíva

Öntsünk a pizza közepére egy kis merőkanálnyi sóval ízesített paradicsomszószt, egy evőkanállal kenjük szét egy ujjnyi távolságig a szélétől, adjuk fel rá a gépsonkát, a mozzarellát, a gombát, az articsókát, olívát és locsoljuk meg olajjal.

Tonno

Hozzávalók: paradicsomszósz, mozzarella, vöröshagyma, tonhalkonzerv

Öntsünk a pizza közepére egy kis merőkanálnyi sóval ízesített paradicsomszószt, egy evőkanállal kenjük szét egy ujjnyi távolságig a szélétől, szórjuk meg a felkockázott mozzarellával, majd adjuk hozzá a lecsöpögtetett tonhalat és az előbb félbe, majd vékony szeletekre vágott hagymát. Ízlés szerint kapribogyót is adhatunk hozzá, lehetőség szerint ne sóban eltett kapribogyót használjunk

Dél-Olaszország gyöngyszemei: Nápoly, Sorrento, Pompej

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás