Panettone, az olaszok karácsonyi gyümölcskenyere
A Panettone a gyümölcskenyerek egyik legízletesebb, ha nem a legfinomabb változata – az olaszok találmánya. Nem mondható el róla, hogy egyszerű elkészíteni, igényel némi konyhai rutint. Sok múlik a kelesztés sikerén! Ha mindent a leírás szerint csinálunk, nagyon finom, lágy tésztát kapunk. Gasztroajándékként is elkészíthetjük szeretteinknek. Árvai Erika receptje.
Hozzávalók a kelesztéshez
1/2 bögre 2,8% zsírtartalmú tej
2,5 dkg friss élesztő
3/4 bögre sima liszt
Hozzávalók a tésztához
113 g teavaj
1/2 teáskanál só
1/3 bögre cukor
1 teáskanál reszelt citromhéj
2 teáskanál vanília aroma
1 evőkanál rum
3 extra nagy tojás
3 tojássárgája (szobahőmérsékletű)
3 bögre sima liszt
1/2 bögre vegyes kandírozott gyümölcs, mazsola, narancshéj
2 evőkanál teavaj
Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen!
Elkészítés
Langyosítsuk a tejet, öntsük közepes tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, majd a 3/4 bögre sima lisztet. Alaposan keverjük össze, majd fedjük le átlátszó fóliával. Hagyjuk pihenni 30 percet, jól megemelkedik.
A tészta összeállítása
Célszerű robotgéppel dolgozni, de kézzel is kikeverhetjük. Tegyük a gépbe a puha vajat, a sót, a cukrot, a citromhéjat, a vanília aromát, rumot, s keverjük mindaddig, amíg kivilágosodik, puha, krémszerű masszát kapunk (kb. 5 perc keverést igényel).
Az egész tojásokat és a 3 tojássárgáját keverjük össze, nagyjából a harmadát adjuk a vajas masszához, majd jöhet a liszt harmada. Keverjük össze alaposan, s újra adjuk hozzá a tojás, a vaj, a liszt harmadát, keverjük ki, s jöhet az utolsó adagolás, keverés a maradék hozzávalókból.
A végén adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, s ezt is alaposan dolgozzuk össze a tésztával. Szép fényes tésztát kell kapnunk. A legvégén tegyük bele a kandírozott gyümölcsöket.
Vajazzunk ki egy tálat, tegyük bele a tésztát, forgassuk meg benne, hogy mindenhol vajas legyen. Fedjük le alaposan fóliával – ne kapjon levegőt! -, s hagyjuk kelni egy-másfél óráig langyos helyen.
Időnként forgassuk meg a tésztát fakanállal, hogy lelaposodjon. Ha megkelt, tegyük kivajazott sütőformába – be lehet szerezni kifejezetten panettonéhoz való papír sütőformát.
Terítsük le vajazott fóliával, s hagyjuk még kelni 1 óráig. A tészta a duplájára nő, kitölti a sütőformát.
A kelesztést követően tegyük 175 fokon előmelegített sütőbe, vegyük le róla a fóliát.
Süssük 175 fokon 20 percig. Ha kezd barnulni a teteje, tegyünk rá alufóliát, és süssük még 20-30 percig.
Ha megsült, vegyük ki a sütőből kenjük be mindenhol vajjal, és hagyjuk kihűlni.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.