Olasz menüsor receptekkel, a Tavola In Piazza ajánlásával 1.

Szeretjük az olasz konyhát! Társszerkesztőnk, Gabriella Piazza gasztroblogger gyakran készít autentikus olasz ételeket, melyeket művészi igénnyel meg is örökít. Gasztrofotói gyönyörűek! Gaba több menüajánlatot is összeállított az Életszépítők olvasóinak. Íme, az első! 

Miből áll az olasz menü?

Az olaszok ritkán esznek levest, az is általában minestrone, vagy valamilyen idényzöldségből készült krémleves. Az ismertebb olasz levesek közül való a paprika krémleves, a parmezános burgonya krémleves – aminek a feltétje itthon nem beszerezhető -, illetve az aszalt paradicsomos sütőtök krémleves, valamint a tésztás bableves.

Az olasz menü a következőképpen épül fel:

Antipasto – előétel, ami lehet hideg vagy meleg,

Primo – első fogás, ami általában rizottó vagy tészta, ritkán, szinte kizárólag az esti étkezések esetében lehet leves,

Secondo – második fogás, ami többnyire hús, hal, tojás, esetleg sajt és valamilyen főtt idényzöldség és/vagy saláta,

végül pedig desszert és/vagy idénygyümölcs.

 

Olasz menüsor a Tavola In Piazza magyar-olasz gasztroblog ajánlásával

Capricciosa saláta pirítóssal

Fotó: Gabriella Piazza ©

Hozzávalók 4 személyre

150 g sárgarépa, 150 g zellergyökér, 1 nyáron friss, télen ecetes kaliforniai paprika, 50 g gruyère sajt, 50 g főtt sonka

Az öntethez

2 tojás sárgája, 250 ml napraforgó olaj, ½ citrom leve, 1 tk. fehérborecet, 1 kk. mustár, só, őrölt fehérbors

Elkészítés

A sárgarépát, a zellergyökeret, a paprikát, a sonkát és a sajtot julienne-re vágjuk (esetleg nagy lyukú reszelőn lereszeljük), félretesszük.

A tojások sárgáját kevés sóval, borssal és az ecettel együtt egy keverőtálba tesszük. Kézi mixerrel folyamatosan keverve az olajat vékony sugárban hozzáadjuk, és addig keverjük, amíg sűrű majonézt kapunk. Ezután citromlével, sóval, fehérborssal és mustárral ízesítjük, majd összekeverjük a félretett zöldségekkel, sonkával és sajttal. Tálalás előtt hűtőben legalább 30 percig pihentetjük. Pirítóssal tálaljuk.

Tipp: mehet bele kapribogyó, savanyú uborka vagy petrezselyemzöld, a sonka helyett sült csirke, és ami még van otthon – szigorúan a jóérzés határain belül!

 

Cukkinis-zöldborsós spagetti ementálival

Fotó: Gabriella Piazza ©

Hozzávalók

4 kicsi cukkini, 150 g nagyon zsenge zöldborsó (azért kell, hogy nagyon zsenge legyen, mert így egyszerre fő majd meg a cukkinivel), 2 ek. vaj, 2 ek. olívaolaj, 2 cikk fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, só, bors, egy csipetnyi cukor, 1/2 kk. kurkuma, kb. 200 g ementáli sajt

Elkészítés

A cukkinit nagyon vékonyan felkarikáztam.

Egy serpenyőben felhevítettem a vajat és az olívaolajat, megpirítottam rajta a megtisztított, kettévágott fokhagymagerezdeket, hozzáadtam a borsót, a cukkinit és a fűszereket, felöntöttem a fehérborral, és lefedve kb. 5 percig pároltam (ezalatt a borsó és a cukkini is megpuhult, sőt a borsó kicsit túl is főtt), majd leszűrtem, a vajas zöldséglevet félretettem, a cukkinis-borsós keveréket melegen tartottam.

A sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeltem.

A tésztát lobogó sós vízben kifőztem, amikor elérte az “al dente” (harapható, nem kifejezetten, puha) állagot, leszűrtem, majd összekevertem a vajas zöldséglével. Tányérok aljára egy-két kanálnyi zöldborsós cukkinit tettem, megszórtam egy kevés reszelt sajttal, rá egy villa és egy kanál segítségével spagettifészkeket ültettem, aztán megint sajt következett, és végül ismét cukkinis zöldborsó.

Azonnal tálaltam.

Tipp: mehet bele parmezán vagy grana, mozzarella kockák vagy a borsó helyett cukkinivirág

 

Parmezános-paradicsomos pacal

Fotó: Gabriella Piazza ©

Vannak ételek, amelyek olyan jól sikerülnek, hogy képes lennék órákon keresztül ülni felettük, és a maradékba újra meg újra beletúrni, kívánni, mint a mesében, hogy sose fogyjon el…ez a pacal ilyen lett. Jók voltak az alapanyagok: gyönyörű, tiszta, vékony (nem előfőzött) pacal; édesre fáradt paradicsom, friss, magyar citrusos petrezselyemzöld, a raktár csendjében másfél évig ücsörgő, aznap megszelt Parmigiano…

Felkockáztam egy vöröshagymát és két gerezd fokhagymát. Egy magas falú cserépedényben olívaolajat hevítettem, hozzáadtam egy rozmaringágacskát, a hagymát, a fokhagymát, hagytam, hadd pötyögjenek… Ezalatt, apróra vágtam két húszcentis zellerszárat, majd a hagymához dobtam, megkevertem. Kis kockára vágtam egy termetes sárgarépát, a zelleres hagymához adtam, elkevertem. Nagyobbra tekertem a lángot, és hagytam, hogy a zöldségek a saját levükben süljenek-párolódjanak. Ez nem volt több, mint 5-6 perc, közben néha-néha megrázogattam, hogy a hagyma ne tapadjon az edény falához.

Ekkor a rozmaringágat kihalásztam, kidobtam, a zöldségeket pedig nyakonöntöttem kb. egy-másfél deci friulanoval, és erős tűz fölött addig főztem, amíg az összes folyadék elpárolgott.

Hozzáadtam egy teáskanálnyi házi pirospaprikát, a felcsíkozott pacalt, (fél kilónyi lehetett), sót, borsot, egy maréknyi felaprított petrezselyemzöldet, négy teniszlabda nagyságú, négyfelé vágott paradicsomot, beletépkedtem négy bazsalikomlevelet, és az egészet cirka három óra alatt készre főztem – négyszer adtam hozzá egy kevés vizet, hogy le ne égjen. Mielőtt elzártam volna a lángot, elkevertem benne négy evőkanálnyi frissen reszelt parmigianot.

Az egészet jó hosszú lére hagytam, nem is tudom eldönteni, hogy ropogós héjú, friss fehér kenyérrel vagy a grillezett polentával volt-e jobb.

 

Giusy almatortája | Torta di mele da Giusy

Fotó: Gabriella Piazza ©

Hozzávalók

500 g alma (tisztítva mérve), 3 tojás, 70 g vaj, 300 g liszt, 250 g cukor, egy csipetnyi só, 16 g sütőpor, 150 ml zsíros tej, fél citrom leve

Elkészítés

Az almákat meghámoztam, vékonyan (kb. 2 mm) felszeleteltem, meglocsoltam a citromlével.

A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből egy csipetnyi só hozzáadásával kemény habot vertem, a sárgáját pedig a cukorral habosra vertem. A kettőt óvatosan, hogy a fehérjehab ne nagyon törjön, összekevertem, hozzáadtam a sütőporral elkevert, átszitált lisztet, a felolvasztott langyos vajat, a tejet, és az almát (néhány szeletet félretettem a torta tetejére), és ismét óvatosan összekevertem.

Egy 26 cm-es tortaformát kivajaztam, megszórtam cukorral, és a formát addig forgattam, amíg a cukor minden vajas részre vastagon rátapadt. A masszát a tortaformába öntöttem, a tetejére raktam a félretett almaszeleteket, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöttem (az eredeti receptben 30 perc van, de 30 perc után a tészta még nyers, szóval tűpróba…)

Sparhelt sütőjében elkészítve igazi nagyanyós feeling ez a torta.

 

Gabriella Piazza Izgalmas falatkalandokat, jó étvágyat kíván Gaba, a Tavola In Piazza gasztrobloggere

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − hat =

hirdetés