Olasz sajtos lepény
Ínycsiklandó olasz ropogtatnivaló sajtimádóknak. Nagyon egyszerű elkészíteni, jó minőségű sajtokat érdemes felhasználni hozzá. A szinte rétestészta vékonyságú ropogós tészta közt nyúlós sajt bújik meg.
Hozzávalók
50 dkg liszt
2,5 dl víz
0,5 dl olívaolaj
1 csapott evőkanál só
sajtok (az eredeti recept 50 dkg-ot ír, ennél kevesebb is elég)
friss rozmaring
Elkészítés
A lisztet a vízzel, olajjal és sóval nagyon alaposan kidagasztjuk. Rugalmas tésztát kapunk, melyből gombócot formázunk és fóliába csomagolva egy órán át pihentetjük szobahőmérsékleten.
Ezután több részre osztjuk – a megadott mennyiségekből három pizza nagyságú lepényke készíthető, de a tészta tetszés szerinti formára és nagyságúra nyújtható. A lényeg, hogy vékonyra nyújtsuk.
A pizzaformát béleljük ki a tésztával, majd morzsoljunk rá különböző sajtokat. A sajtokat nagy darabokban tegyük a tésztára, nem baj, ha hepehupás a tészta felszíne. Ezután egy másik gombócot is nyújtsunk, ki és fedjük le vele a sajtokat. A tészta széleit csipkedjük össze, a tetejét szurkáljuk meg, kenjük meg olívával és mehet a legalább 200 fokos sütőbe. 6-8 perc alatt elkészül.
A tésztát megszórhatjuk friss fűszernövényekkel – rozmaringgal, bazsalikommal.
Fotó és recept a www.manusmenu.com leírása alapján: B. Csánk Györgyi, Csak mert szeretem kreatív gasztroblog
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.