Olasz világörökség. A lenyűgöző Amalfi-part, Képeslap Positánóból

Dél-Olaszország, azon belül a Campania régió legelbűvölőbb és leglátogatottabb része a Sorteno-félsziget déli oldalán elnyúló Amalfi-part, amely településeivel együtt 1997 óta része az UNESCO Világörökségének. A képeken az Amalfi-part egyik bájos települése, Positano.

„Álomhely, amely nem tűnik valóságosnak, amíg ott vagy, de hívogatóan valóságossá válik, ha elhagytad.”

John Steinbeck

A település eredetére vonatkozóan nincsenek pontos adatok, neve valószínűleg a latin pausa szóból ered, aminek jelentése pihenőhely. A mai település valószínűleg a 11. században alakult ki, feltételezhetően a szaracénok által elpusztított Paestum lakosai alapították.

Positano hosszú ideig Amalfi riválisa volt a hajógyártásban, itt épültek meg többek közt a szicíliai vecsernye leverésére bevetett hadihajók. A 16-17. századtól kezdődően a település hanyatlásnak indult; a 19. század közepére lakosságának több mint felét elveszítette, a lakók tömegével hagyták el az országot, többségük az Egyesült Államokba vándorolt.

Positano a 20. század első felében még szegény halászfalunak számított, majd az 1950-es évektől megnőtt a turisztikai vonzereje, napjainkban pedig az egyik legnépszerűbb Dél-Olaszországi úti cél. Positano számos film helyszíne volt, itt forgatták többek között az Only You és a Napsüttötte Toszkána c. filmet.

 

 

Fotók: Harmath Beáta

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 − 3 =

hirdetés