Olvassunk kortársakat! Libri irodalmi díjak 2022. Március 30-tól május 10-ig lehet szavazni a tíz döntős könyvre

A 2016-ban alapított Libri irodalmi díjakkal az előző év kiemelkedő magyar szépirodalmi könyveit jutalmazzák. Idén, 2022-ben, március 30-ától lehet szavazni a 10 döntős műre. A 10 döntős kötetet 150 könyvből választotta ki a Libri által felkért 189 tagú szakmai bizottság.

A nyertes könyvek szerzői 2-2 millió forintot és 30-30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

A Libri legfontosabb feladatának tartja az olvasás népszerűsítését, ezért alapította meg 2016-ban a díjakat, amikkel fő célja, hogy a kortárs magyar irodalmi művek ismertségét növelje. Idén is elnyeri egy-egy mű a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A versenyben a díj átadását megelőző évben először kiadott, magyar szerző által magyar nyelven írt szépirodalmi művek vehetnek részt, azok a könyvek, amik hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak.

A meghatározásnak 150 mű felelt meg, 49 kiadó könyveiből állt össze a hosszú lista, az itt szereplő alkotások közül a Libri által felkért szakemberekből álló 189 fős bizottság szavazatai alapján alakult ki a tíz döntős listája, amire majd a közönség és a zsűri is szavaz. A bizottság tagjai a magyar irodalmi-kulturális életben otthonosan mozgó közéleti személyiségek, kritikusok, írók, újságírók, színházi szakemberek és egyetemi oktatók. Szavazott többek között Ascher Tamás, Barabási-Albert László, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai, Dragomán György, Fáy Miklós, Filippov Gábor, Grecsó Krisztián, Gyurkó Szilvia, Jónás Vera, Kemény Zsófi, Kolosi Bea, Krusovszky Dénes, Nádasdy Ádám, Péczely Dóra, Sándor Pál, Szüts Miklós, Tompa Andrea, Veiszer Alinda és Zacher Gábor is.

Kiválasztani tíz könyvet persze nehéz, hiszen megannyi kiváló alkotás született az elmúlt évben, történetek, amik messzi tájakra vittek minket, amik segítettek szembenézni akár a saját titkainkkal is, amik szórakoztatták vagy épp elgondolkodtatták olvasóikat. Ezek az alkotások egyszerre képesek egységes képet mutatni a kortárs magyar irodalomról, és láttatni annak sokféleségét. Önmagában már az díjat ér, hogy születnek olyan történetek, amik hosszabb-rövidebb időre képesek kiszakítani bennünket ebből a zaklatott valóságból.

Az öttagú szakmai zsűri idén is mindent megtesz majd azért, hogy a tíz döntős könyv közül azt a művet válassza ki, amelyik mind mondanivalójában, mind megformáltságában képviselni tudja a kortárs magyar irodalom csúcsteljesítményeit, és így elnyeri a 2022-ben a Libri irodalmi díjat – áll a Libri által kiadott sajtóközleményben.

A közönség március 30-tól május 10-ig adhatja le voksát a kedvencére, az irodalmi díj nyerteséről pedig az ötfős szakmai zsűri határoz.

A szakmai zsűri tagjai:

Bálint András – Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
Beck Zoltán – dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója
Fullajtár Andrea – Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja
Károlyi Csaba – Artisjus-díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató
Szilágyi Zsófia – Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke

Március 30-tól tehát hat héten át szavazhatnak az Olvasók a a kedvenceikre, így hozzásegítve a legnépszerűbb könyv szerzőjét a Libri irodalmi közönségdíjhoz.

Itt lehet szavazni >>

A 10 döntős könyv

1. Bartók Imre: Lovak a folyóban

2. Bödőcs Tibor: Mulat a manézs

3. Danyi Zoltán: A rózsákról

4. Gerlóczy Márton: A katlan

5. Keresztury Tibor: Hűlt helyem

6. Krasznahorkai László: Herscht 07769

7. Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról

8. Tóth Krisztina: Bálnadal

9. Vonnák Diána: Látlak

10. Závada Péter: Gondoskodás

Itt lehet szavazni >>

 

A díjak korábbi nyertesei:

Libri irodalmi díj
Bereményi Géza: Magyar Copperfield (2021)
Láng Zsolt: Bolyai (2020)
Szvoren Edina: Verseim (2019)
Tompa Andrea: Omerta (2018)
Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája (2017)
Rakovszky Zsuzsa: Fortepan (2016)

Libri irodalmi közönségdíj
Grecsó Krisztián: Magamról többet (2021)
Grecsó Krisztián: Vera (2020)
Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem (2019)
Bödőcs Tibor: Addig se iszik (2018)
Kepes András: Világkép (2017)

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

11 − kilenc =

hirdetés