„Olyan hihetetlen, hogy végre megértenek!” Az objektív személyiségtesztek legjobbika. Melyik vagy a 16 típus közül?

„A 16Personalities teszt olyan pontos, hogy már ijesztő. Konkrét és pontos leírást kaphatsz arról, hogy ki is vagy és miért úgy csinálod a dolgokat, ahogy csinálod.”

Személyiségünk dinamikus rendszer, azaz változik az életkor, ismeretek-tapasztalatok, körülmények függvényében, de a személyiségvonások alapvetően stabilak, állandóak. Az úgynevezett objektív személyiségtesztek közé tartozó, jungi személyiségfelosztásra épülő tesztet előszeretettel használják munkaerőkiválasztásnál, hasznos érettségi-pályaválasztás előtt állóknak is. Bárki kitöltheti online, aki szeretné tudni, hogy a 16 személyiségtípusból melyik illik rá a leginkább. Családi programként is beiktatható, izgalmas ily módon is „megismerni” egymást.

A teszt kitöltése kb. 5 percet igényel. Érdemes kétszer is megcsinálni (legalább 1 nap kihagyással). Jó megerősítés, ha mindig ugyanaz az eredmény jön ki. A tesztet nyugodt körülmények között végezd el, fontos, hogy ne vonja el semmi sem a figyelmedet közben. A folyton változó eredmények csupán azt jelzik, nem eléggé stabil a magadról alkotott kép; az eredményeket az aktuális érzelmeid, külső hatások is befolyásolhatják. (A tesztet többször kitöltöttem, mindig a Védőügyvéd jött ki. Nem erre számítottam…)

Ez a teszt öt fő kategória mentén vizsgálja a személyiséget (tudat, energia, természet, taktika, identitás). A szöveges ismertetőkből megismerheted az adott személyiségtípusok jellemzőit, nemcsak a sajátodét, és hírességeket is megmutatnak a régmúltból, múltból, jelenből, akik adott típusba tartoznak.

A tesztet a www.16personalities.com oldalon találod!

 

A hivatásos segítők által is használt, megbízható személyiségtesztek olykor meglepőek, van, hogy egy magát introvertáltnak tartó típusra extrovertált eredeményt ad ki a teszt… A teszteket persze nem kell halálkomolyan venni, izgalmas segédanyagok önreflexióhoz, legyünk rá nyitottak!

+ személyiségtesztek, melyekkel „feltérképezheted” magad

A legrégebbi személyiségfelosztás Hippokratészhez köthető, i.e. 400-ban definiálta a négy vérmérsékleti típust: szangvinikus, kolerikus, flegmatikus, melankolikus. (A hippokratészi vérmérsékletem kolerikus – extrovertált -, noha inkább melankolikusnak élem meg magam, és a fent ismertetett teszt alapján is introvertált vagyok.)

Ajánlom a Thomas-Kilmann tesztet is, ami arra mutat rá, hogy hogyan viselkedünk olyan helyzetekben, amikor saját akaratunk eltér mások szándékától – konfliktuskezelést mérő tesztnek is hívják. Ennél a tesztnél az alábbiak egyike lesz rád jellemző: alkalmazkodó, problémamegoldó, kompromisszumkereső, elkerülő, versengő. (Én a teszt alapján kompromisszumkereső vagyok.)

McClelland motivációs elméletén nyugvó tesztet is kereshetsz a neten, ez arra mutat rá, hogy mi a motivációid mozgatórugója: a teljesítmény, az emberi kapcsolatok vagy a hatalom, befolyás (nálam az emberi kapcsolatok).

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy + 18 =

hirdetés