Omlós csípős pulykamellcsíkok basmati rizzsel, majonézes uborkával
A pulykamell kifejezetten sovány hús; ha megfelelően készítjük el, puha és omlós lesz a végeredmény. A tejfölös pác kifejezetten jót tesz neki, de a joghurt is tökéletes hozzá. Csípős-fűszeres pulykamell – tökéletes ízélmény. Érdemes kipróbálni a receptet!
Hozzávalók
60 dkg pulykamell
Páchoz
3 dl tejföl v. joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 ek tandori masala
1 tk őrölt chili
1 kk chili pehely
2 ek chili szósz
1 ek dijoni mustár
Majonézes uborkához
2 kígyóuborka
1 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
1 dl majonéz
1 ek dijoni mustár
1 ek cukor v. édesítő
frissen őrölt fekete bors
1 csokor friss petrezselyem
4-5 mentalevél
Körethez
30 dkg basmati rizs
kétszeres mennyiségű víz
1 ek étolaj
1 tk só
Elkészítés
Pácold be a húst: vágd csíkokra, a pác hozzávalóit keverd össze egy tálban, majd add hozzá a pulykamellet és alaposan keverd össze. Fedd le az edényt, és tedd egy napra a hűtőbe.
A majonézes uborka is elkészíthető előző nap. Az uborkát vágd apró kockákra. Sózd, majd hagyd állni 20-30 percet.
Közben a szósz hozzávalóiból készítsd el a mártást.
Az uborkát facsard ki, öntsd a szószba, majd keverd össze és hűtsd le.
Jöhet a köret! A rizst kevés olajon pirítsd fehéredésig, majd öntsd fel a vízzel, add hozzá a sót és forrald fel. 2-3 perc forrás után fedd le, mérsékeld alatta a hőfokot és hagyd így kb. 6 percig. Ekkor zárd el alatta a tüzet, a fedőt hagyd a lábason – 10 perc múlva a rizs készre párolódik. Villával lazítsd fel.
Végül a hús következik. Egy serpenyőben hevíts olajat. Helyezd bele a hússzeleteket és enyhén sózd is meg őket. Süsd mind a két oldalukat barnára.
Tálaláskor készíts egy kis fészket a tányér közepére az uborkának. A legegyszerűbb, ha egy zöldségtisztítóval vágsz egy hosszú uborkacsíkot és ebből formázol egy kört a tányér közepén. Rakd körbe a rizzsel, halmozd az uborkát az uborkacsíkból készített fészekbe, majd helyezd a húscsíkokat is a tányérra.
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.