Omlós házi tejkaramella
Az omlós házi tejkaramella mindössze három (a sóval együtt négy) összetevőből készül. A kihívást az arányok eltalálása és a főzésidő jelenti.
Bár nem mondható elronthatatlan édességnek, aki az alábbi recept szerint készíti, nagy valószínűséggel sikerrel jár, és elégedett lesz a végeredménnyel: omlós (nem nyúlik), állaga és íze szinte teljesen egyezik a lengyel tejkaramelláéval. Finom nasi kávé mellé, gasztroajándéknak is elkészíthető. Reszeléket is készíthetünk belőle sütemények díszítéséhez, habos kakaó/kávé szórásához.
Hozzávalók
25 dkg kristálycukor
késhegynyi só (elhagyható)
3,5 dl tej
5-6 dkg vaj (érdemes jó minőségű vajjal készíteni, a tejkaramella íze nagyban függ a vajtól)
Elkészítés
Lehetőleg tejforraló edényben készítsük. A tejet a kristálycukorral együtt kezdjük el főzni közepes lángon/hőfokon. Amíg nem forró vagy nem forr a tej, nem szükséges keverni, de amint elérte a forráspontot, kevergetni kell. Aki először készíti, ne ijedjen meg, az első kb. 20 percben a helyzet reménytelennek látszik: a tej először elveszíti a színét, szürkésre vált, de nem sűrűsödik. A fenti képek érzékeltetik a folyamatot. Ha a cukros tej habozni kezd, elindult a karamellizálódás, sűrűsödni kezd, és lassan eléri az aranybarna színt. (A főzésidő 30-40 perc is lehet.) Ha fél óra múltán sem sűrűsödik, adagoljunk hozzá apránként cukrot.
Amikor kb. tejföl sűrűségű, adjuk hozzá a vajat (hidegen) és keverjük jól össze. Nem szükséges tovább főzni, a forró tejkaramellt öntsük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Amíg forró, simítsuk el – elég hamar dermedni kezd, akkor már nehéz alakítgatni.
A tejkaramell tömböt éles késsel kockázzuk fel vagy egyszerűen csak tördeljük kis darabokra.
Zárható edényben tároljuk.
Fotó: Életszépítők
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.