Omlós szilvás lepény tiroli recept szerint

Élesztős és omlós tésztával egyaránt készülhet ez a finom szilvás lepény, melyet lepénytortának is neveznek (nagyobb tortaformában is megsüthető). Az élesztőmentes változatot ismertetjük, ennek a tésztája finom omlós. 

Hozzávalók

30 dkg liszt

6,5 dkg porcukor

1 csipet só

20 dkg vaj

½ citrom reszelt héja

2 tojássárgája

késhegynyi sütőpor

Elkészítés

Szitáljuk a lisztet és a porcukrot a munkafelületre, adjuk hozzá a sót és a felkockázott hideg vajat, a citromhéjat, végül a 2 tojássárgáját, és az egészet gyúrjuk össze. (A tésztát gépben is összeállíthatjuk.)

Pihentessük a hűtőben fél-egy órán át a tésztát, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és sorakoztassuk rá az előzetesen 1-3 evőkanál kristálycukorban megforgatott negyedelt szilvát a fotón látható módon. (Ízlés szerint cukrozzuk, ezért adtuk meg az 1-3 evőkanálnyi mennyiséget.)

Sütés: előmelegített sütőben 170-es hőfokon süssük kb. 30 percig, majd szórjuk meg őrölt fahéjjal kevert porcukorral. 

Nyitókép: Rita/Pixabay

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 1 =

hirdetés