Orchidea, virágzás. Több tucat bimbó egyetlen száron. Hogyan tartható sokáig életben a gyönyörű növény?

Az orchideát a virágok királynőjének nevezik, régóta a kedvenc virágzó szobanövényem. Tucatnyi lepkeorchideát (Phalaenopsist) tartok, többségüket 10-12 éve gondozom. Idén hosszabbra nyúlt a téli pihenőidejük, most kezdenek bimbókat növeszteni, s nem győzöm csodálni őket. Egy száron 26-28 bimbó is növekszik – egy helyiségben tartom az összeset, így hamarosan kb. 200 orchideavirágban gyönyörködhetünk.

A lepkeorchideák változatos színekben hónapokig pompáznak. Fél évig is megtartják a virágaikat, majd pár hónapos pihenés után – jellemzően a téli hónapokban – új hajtásokat, bimbókat növesztenek és kivirágoznak. 

orchidea2017_1

Ilyenek most

orchidea2017_8

orchidea2017_3

Fényigényes növények; hogy meddig maradnak velünk, az nagyrészt azon múlik, hogy a lakásban, helyiségben megtaláljuk-e a számukra legkedvezőbb helyet. Érdemes az ablakban tartani, de a hidegtől és a huzattól óvni kell őket. Hetente egyszer locsolom, fűtésidényben, de ha új hajtásokat növeszt, naponta, kétnaponta permetezem a gyökereit, mert kedveli a párát, s ha ilyenkor nem kap elég folyadékot, a bimbók leszáradhatnak.

Sokan azt mondják, hogy a léggyökereket nem szabad lenyesni – én rendszeresen visszanyesem metszőollóval a burjánzó kinövéseket, s nem tapasztaltam, hogy rosszul reagálnának rá.

Az új szárakat, hajtásokat időben rögzíteni kell – amíg nem vastagok és erősek -, különben mindenfelé nőnek, az orchidea földbe szúrt pálcákhoz minicsipesszel vagy orchidea csipesszel rögzíthetők; óvatosan kell eljárni, mert a zsenge hajtások könnyen törnek.

orchidea2017_5

2017. január 25.

2017. január 25.

2017. február 22.

A növény húsos leveleit érdemes rendszeresen tisztítani, portalanítani. Szép fényt kapnak a levelek, ha banánhéj belső oldalával törölgetem át őket.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 4 =

hirdetés