Országtorta 2013 | Így készül a milotai mézes grillázstorta

Bacskó Szilárd és a budapesti Major cukrászda milotai mézes grillázstortája érdemelte ki 2013-ban az Országtorta címet. Az országtorta idei meghatározott alapanyaga a dió; a mézes és pralinés krém között vékony, roppanós betét található. Az általunk megkérdezett mestercukrász szerint nem egyszerű elkészíteni, összetett a receptje. Ízvilága az Eszterházy-tortáéra hasonlít, de némileg könnyebb annál, mert a diókrém tejszín alapú, ellentétben a vajas krémmel készülő Eszterházy-tortával.

Több cukrászdában kapható az országtorta. Egy szeletet 500 forintért lehet megkóstolni Tapolca legjobbnak tartott cukrászdájában (van, ahol ennél is drágább). Az Országtorták nemcsak augusztus 20. környékén kaphatók, hanem egész évben. Az előző évek tapasztalatai szerint magas(abb) áruk ellenére kelendőek, nemcsak a látványuk csábító ugyanis, hanem a torta címkéje is, az Országtorta | Magyarország tortája felirattal. A vendégek legalább egyszer szívesen megkóstolják, hogy véleményt tudjanak formálni róla.

 

Milotai mézes grillázstorta recept

Hozzávalók

Grillázs felvert

3 db tojássárgája

3 db tojásfehérje

50 g cukor

50 g dió grillázs (45g cukor, 26g durva dió) -> 165 °C-ig kell melegíteni, majd 5 mm vastagra nyújtani, és kézzel apróra törni.

50 g liszt

70 g pörkölt darált dió

15 g olaj

5 g vaníliás cukor

1 db citrom héja

 

Ropogós pralinékrém

30 ml víz

30 g cukor

7,5 dkg darált dió

25 g fehércsoki

20 g karamellizált ostyatörmelék

 

Diós krém

50 g tej

60 g cukor

50 g tojássárgája

1 db citromhéj

5 g vaníliás cukor

20 g oldott zselatin (1 dl víz 15 g zselatin feloldva ebből mérjük ki)

300 g tejszínhab

120 g pörkölt és finomra őrölt dió

 

Mézes krém

50 g tej

80 g vegyes virágméz (minél sötétebb annál ízesebb)

50 g tojássárgája

15 g oldott zselatin

200 g tejszínhab

 

Karamell-bevonat

95 g cukor (karamellizálni-> 170 °C-ig melegítjük)

150 g tej

30 g vaj

6 g keményítő (keményítőt feloldjuk a hideg vízben)

12 g hideg víz

10 g oldott zselatin

 

Diós-roppanós lap

65 ml narancslé (frissen csavarva)

65 g vaj

150 g porcukor

75 g darált dió

30 g liszt

 

 

Elkészítés

Grillázs felvert

A felvertet a hagyományos módon elkészítjük, és a bekeverésnél a liszttel együtt szórjuk bele a grillázstörmeléket és a pörkölt darált diót 2 db 24 cm-es átmérőjű lapot tudunk ebből sütni, 180 fokon 8-10 percig.

Ropogós pralinékrém

A vizet a cukorral gyenge szálpróbáig főzzük, majd hozzáadjuk a 7,5 dkg darált diót. Ezután lehűtjük körülbelül 29 °C –ig, majd pépesítjük (ha nincs hengergép botmixerrel is megoldható). A fehércsokit is közel azonos hőmérsékleten adjuk hozzá és lehűtjük kb. 20 fokra, majd hozzákeverjük a 20 g karamellizált ostyatörmeléket.

Diós krém

A tejet a cukrot és a tojássárgáját 72 fokig melegítjük és hozzáadjuk a citromhéjat és a vaníliás cukrot. Ha a krém kb. 27 fokos, akkor hozzáadjuk az oldott zselatint, a tejszínhabot és a pörkölt és finomra őrölt diót.

Mézes krém

A tejet, mézet és a tojássárgáját 72 fokig melegítjük. Ha a krém kb. 27 fokos, akkor hozzáadjuk az oldott zselatint és a tejszínhabot.

Karamell-bevonat

A kristálycukrot karamellizáljuk, ráöntjük a tejet, vajat és ha a cukor feloldódott, beleöntjük az elkevert keményítőt, kiforraljuk és belekeverjük az oldott zselatint.

A torta összeállítása tortakarikába történik, amit vaxpapírral bélelünk ki. Alulra tesszük az egyik felvert lapot, és ráterítjük a papíron vékonyra kinyújtott, ropogós pralinékrémet. A pralinékrémre rátöltjük a diós krémet, majd ráhelyezzük a következő piskótalapot. Ezután a mézes krémet is rákenjük, majd ha megkötött, ráöntjük a szobahőmérsékletű karamell bevonatot. Szeletenként diós-roppanós lappal díszítjük, oldalát pedig 1cm magasan a diós roppanós lap törmelékéből készített morzsával panírozzuk.

Diós-roppanós lap

Felforraljuk a narancslevet a vajjal és forrón hozzáöntjük a többi hozzávalót, melyeket előzetesen összekevertünk. Fél órát pihentetjük, majd 5-ös sima-csöves nyomózsákba tesszük, és teflonos papírra zöldborsó nagyságú gömböket formázunk egymástól legalább 8 cm-re. 180 fokon aranybarnára sütjük, és ezt követően fakanálra vagy vékony csőre tesszük ívesen megdermedni. A megmaradt díszeket összetörjük, és panírozásra használjuk.

Olvasónk, Miczán Katalin megsütötte a tortát – tökéletes!

Országtorta 2013

Recept: www.cukraszat.net

hirdetés
1 válasz
  1. Dr Balla Beáta
    Dr Balla Beáta says:

    Ma kóstoltam meg Keszthelyen. Jó volt, de a számban gerbaud hatást éreztem. Nem is igy nézett ki! Teljesen drapp, homogén szine volt. Én megsűtöm, mert szerintem a legapróbb részlet is számit, pl. ételhőmérőre is szűkség van! És nem lehet elnaggyázni!!Remélem sikerűl….

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

9 − 3 =

hirdetés