Bőrápolás télen. Kozmetikusmester tippjei

A téli hónapokban bőrünk nagyobb odafigyelést igényel. A hideg, a csapadék és a hűvös, sokszor jeges szél próbára teszi az amúgy problémamentes bőrtípusokat is. Magosi Beáta, kozmetikus mester, sminkmester és hennafestő tippjei következnek.

Az arcbőr más ápolást igényel nyáron és mást télen, tehát nem feltétlenül tudjuk ugyan azokat a termékeket használni, mint amit kellemesebb időjárásban megszoktunk. Sőt, télen még azok is igénylik a krémeket, akik egész évben nem használnak a bőrükre semmit. Ennek az az oka, hogy a hűvösebb időjárástól a bőr kiszárad, a víz- és zsírhiányos bőr érzékennyé válik, viszket, esetleg ki is pirosodhat, kirepedezhet. A korábban használt könnyű hidratálókat fel kell, hogy váltsák a táplálóbb, vitaminosabb termékek. Ebben az időszakban tartózkodjunk az alkoholos tonikok használatától, valamint fordítsunk külön gondot a szemkörnyék ápolására.

A zsírosabb bőrtípusok viszonylag jobban tűrik a késő őszi és téli időszakot, de a vízhiány ezeket a bőröket is megviseli. A bőr kitisztítását ekkor sem szabad elhagyni, ugyanis ha elhanyagoljuk, gyulladások keletkezhetnek.

Ne várjuk meg azt az időszakot, amikor már gyógyszeres kezeléshez kell nyúlni, nem beszélve a maradandó nyomokról, hegekről, amit később nagyon nehéz eltüntetni. A lényeg, hogy a zsíros bőrök is igénylik a hidratálást és a gyulladáscsökkentő, faggyúműködést szabályozó termékeket.

A legproblémásabb bőrtípus a rozáceás bőr, mert a legnehezebben viseli a hőmérséklet különbségeket. Ha a hidegről bemegyünk egy fűtött helyiségbe, a bőr egyszerre kipirosodik, lángol, tehát itt speciális életmódra és készítményekre van szükség, amivel sokat lehet javítani a rozáceás bőr állapotán.

Akinek nagyon érzékeny, allergiás a bőre, állítása szerint minden kiüti, ne próbálgassa egymás után a bolti készítményeket, kérjen tanácsot kozmetikusától a termékek kiválasztásában. Legjobbak a színezék, illatanyag -és konzerválószermentes kozmetikumok.

A hideg hónapok ideálisak azokra a kezelésekre, amit nyáron az erős UV- sugárzás miatt nem tudunk elvégezni. Ilyenek a hámlasztó kezelések, bőrcsiszolások, melyek után szintén célzott bőrápolás szükséges.

A tél a síelések és szoláriumozások ideje is, ha erős UV-sugárzásnak tesszük ki bőrünket, a nyári napozás szabályai érvényesek, tehát a fényvédelem kötelező.

Bőrünket nem csak kívülről, belülről is táplálni kell, télen kevesebb friss zöldséghez, gyümölcshöz jut szervezetünk és ezt mindenképp pótolni kell, mert a vitamin- és ásványi anyag hiánya meglátszik bőrünkön. Nyomot hagy a stressz, a kialvatlanság, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a nem megfelelő táplálkozás is. A megfelelő folyadékbevitelre éppúgy szükség van, mint nyáron.

Kitűnő bőrápoló ételek például a tengeri halak, a sütőben sült krumpli, a sütőtök, a banán, a cékla, az alma, a sárgarépa és a zöld tea.

Természetesen nem csak az arcbőr van kitéve a hűvös levegőnek, egész testünket megviseli az alacsony hőmérséklet. Ne sajnáljuk a kézkrémet, testápolót, öltözzünk rétegesen és védjük hajunkat, fejbőrünket is a hidegtől. Különösen vonatkozik ez azokra, akik kénytelenek a szabadban végezni munkájukat.

Sminkesként nem hagyhatom ki a téli sminket sem, ugyanis egy jó minőségű, tápláló alapozó nagyon sokat segít bőrünk védelmében. 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

8 + tizenkilenc =

hirdetés