Látványos édesség: őszibarack sütemény
Gyermekkorunk falusi lakodalmainak hangulatát idézi az őszibarack sütemény, melynek titkát sokáig az idős asszonyok és nagyanyáink őrizték. Míg a barackokat Hajdú-Biharban csak a menyasszonytánc után szolgálták fel a lagzikban, addig Zalában és a Dunántúl nagy részén a vacsora utáni aprósüteményekkel együtt került az asztalokra ez a sokáig elálló, díszes, ámbár elkészítését tekintve kissé időigényes sütemény. Ennek ellenére elkészítése gyerekekkel is remek időtöltés lehet, hiszen a kicsiknek a tésztagombócok elkészítése, vagy a barackokat festegetése hatalmas élmény lehet!
Hozzávalók (50-60 db süteményhez)
Tészta
75 dkg liszt
2 dl tej
25 dkg vaj
30 dkg porcukor
2 db tojássárgája
1 cs sütőpor
1 ek vanília aroma
1 csipet só
Krém
10 dkg vaj
3 púpos ek holland kakaópor
5-6 ek folyós baracklekvár
15 dkg darált dió + 5 dkg porcukor
2 dl tej
1 üveg (40 ml) rumaroma
1 ek vanília aroma
Díszítés
kristálycukor
piros és zöld ételfesték
marcipánlevelek, vagy buxuslevél
Elkészítés
A tészta
A tészta hozzávalóit a tej és liszt kivételével egy tálban összekeverjük, majd apránként, felváltva keverjük hozzá a lisztet és tejet is, melyből egy sima tésztát gyúrunk. A tésztát egy órát pihentessük hűtőben, majd formázzunk dió nagyságú gömböket, amiket tepsire sorakoztatunk. A gombócokat előmelegített sütőben 160°C-on (gázos sütőben kis lángon) 15-20 perc alatt világosra sütjük. Sülés közben a tészta terülni fog, így szép kis szabályos félgömböket kapunk majd!
Tipp: A kis félgömbök belsejét még melegen kapargassuk ki, mivel hidegen a tészta már elhasad a kezünkben!
A töltelék
A kikapart tésztához adjuk a vajat, kakaóport, a porcukrot és a darált diót, majd hozzáöntjük a lekvárt, a vanília és rum aromát is, végül a tejjel teljesen simára dolgozzuk. A tölteléket fél órára hűtőbe tesszük, majd tölthetjük is a tésztát. A félgömböket nem kell púposra tölteni, éppen csak tele legyenek, majd egy kevés töltelékkel ragasszuk össze két félgömböt.
A díszítés
Az őszibarackok egyik felét piros, míg másik felét zöld ételfestékkel befestjük és azonnal megforgatjuk kristálycukorban, majd tovább díszítjük őket marcipánlevéllel, vagy buxuslevéllel. A festéshez az ételfestéket nem kell hígítani!
Jó étvágyat!
Ajánló
Gondolatok, élmények életigenlőknek
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Több százezren olvasnak havonta. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.
Ide írhatod a véleményed!
Want to join the discussion?Feel free to contribute!