Látványos édesség: őszibarack sütemény

Gyermekkorunk falusi lakodalmainak hangulatát idézi az őszibarack sütemény, melynek titkát sokáig az idős asszonyok és nagyanyáink őrizték. Míg a barackokat Hajdú-Biharban csak a menyasszonytánc után szolgálták fel a lagzikban, addig Zalában és a Dunántúl nagy részén a vacsora utáni aprósüteményekkel együtt került az asztalokra ez a sokáig elálló, díszes, ámbár elkészítését tekintve kissé időigényes sütemény. Ennek ellenére elkészítése gyerekekkel is remek időtöltés lehet, hiszen a kicsiknek a tésztagombócok elkészítése, vagy a barackokat festegetése hatalmas élmény lehet!

Hozzávalók (50-60 db süteményhez)

Tészta

75 dkg liszt

2 dl tej

25 dkg vaj

30 dkg porcukor

2 db tojássárgája

1 cs sütőpor

1 ek vanília aroma

1 csipet só

Krém

10 dkg vaj

3 púpos ek holland kakaópor

5-6 ek folyós baracklekvár

15 dkg darált dió + 5 dkg porcukor

2 dl tej

1 üveg (40 ml) rumaroma

1 ek vanília aroma

 

Díszítés

kristálycukor

piros és zöld ételfesték

marcipánlevelek, vagy buxuslevél

Elkészítés

A tészta

A tészta hozzávalóit a tej és liszt kivételével egy tálban összekeverjük, majd apránként, felváltva keverjük hozzá a lisztet és tejet is, melyből egy sima tésztát gyúrunk. A tésztát egy órát pihentessük hűtőben, majd formázzunk dió nagyságú gömböket, amiket tepsire sorakoztatunk. A gombócokat előmelegített sütőben 160°C-on (gázos sütőben kis lángon) 15-20 perc alatt világosra sütjük. Sülés közben a tészta terülni fog, így szép kis szabályos félgömböket kapunk majd!

Tipp: A kis félgömbök belsejét még melegen kapargassuk ki, mivel hidegen a tészta már elhasad a kezünkben!

A töltelék

A kikapart tésztához adjuk a vajat, kakaóport, a porcukrot és a darált diót, majd hozzáöntjük a lekvárt, a vanília és rum aromát is, végül a tejjel teljesen simára dolgozzuk. A tölteléket fél órára hűtőbe tesszük, majd tölthetjük is a tésztát. A félgömböket nem kell púposra tölteni, éppen csak tele legyenek, majd egy kevés töltelékkel ragasszuk össze két félgömböt.

 

A díszítés

Az őszibarackok egyik felét piros, míg másik felét zöld ételfestékkel befestjük és azonnal megforgatjuk kristálycukorban, majd tovább díszítjük őket marcipánlevéllel, vagy buxuslevéllel. A festéshez az ételfestéket nem kell hígítani!

 

Jó étvágyat!

ildiKOKKI profil

ildi KOKKI blogja >>

 

Ajánló

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + nyolc =

hirdetés