Miért hízol „indokolatlanul”? Mit ehetsz büntetlenül? Hogyan tudsz könnyen (le)fogyni? Ismerd meg a hormontípusodat! (2.)

Az egészséges táplálkozás alapvető szempontja, hogy nem vagyunk egyformák. Különbözünk idegrendszeri, emésztőrendszeri valamint hormonális beállítottságunk alapján. Az egyéni genetikai kód és életviteli beállítottság dönti el, hogy ki melyik típusba tartozik.

Miért rakódik a felesleg az egyik embernél a has-csípő környékére, másnál csak combra, vagy hasra? Miért növeszt valaki úszógumit csak a belső szervei köré mások pedig miért gyarapodnak egyenletesen mindenhová?

Ennek megértéséhez fontos a hormontermelő mirigyrendszer működésének ismerete.

Az előző összeállításban az agyalapi hormontípus jellemzőiről olvashattatok, ezúttal a pajzsmirigy típust mutatom be.

Milyen feladatokat lát el a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy élettani feladata a pajzsmirigy hormon termelése. A pajzsmirigy hormon szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, a szexuális működésben, az agyi funkciókban. Szinte nincs olyan szerv, aminek működését ne befolyásolná a pajzsmirigy hormon. Termelődése szükséges az élethez.

A pajzsmirigy által termelt hormonok rendkívül fontos funkciókat látnak el a szervezetben így ezek a hormonok a vörösvérsejtek kivételével, minden sejtünkre hatással vannak, így, ha az nem működik megfelelően, bizony megérezzük azt.

Azoknál az embereknél, akiknek a domináns hormontermelő mirigyük a pajzsmirigy, fokozottan érzékenyebben reagálnak az étkezésre és az életmódra, ezért nagyon nem mindegy, hogy mit fogyaszt mennyit pihen, milyen életmódot folytat.

A pajzsmirigy típus alkati jellemzői

vékony alkat, hosszúkás fej, széles váll, vékony boka és csukló

főként a test középső testtájára hízik „úszógumi” szerűen

Milyen ételekkel tudja kiváltani a hízást és a hormonális egyensúlytalanságot?

Finomított szénhidrátok (fehér liszt, fehér cukrok és a belőlük készült ételek)

Koffein és koffein tartalmú italok (kávé, energiaital, zöld és fekete tea)

Magas fruktóz tartalmú gyümölcsök, gyümölcslevek, méz

Mi történik, ha rendszeresen és gyakran fogyasztja ezeket az élelmiszereket?

Amellett, hogy az úszógumi megjelenik, hormonális egyensúlytalanság jön létre. A hormontermelő mirigyek kapacitása véges. Ha olyan ételeket eszünk, olyan italokat fogyasztunk, túlműködésre kényszerítjük a pajzsmirigyet. Különösen hajlamos a túlműködésre –  s ez ritkán tűnik fel. Az ember felpörög, és pont emiatt még bevállal millió egy dolgot, beáll a totális diszharmónia a pihenés és munka között. Igen ám, de a pajzsmirigy is elfárad előbb-utóbb, túlműködést felváltja az alulműködés, ami jelentős egészségügyi kihívás és hízást is okoz.

Milyen edzés javasolt a pajzsmirigy típusoknak?

Ők általában imádnak futni és ez megy is nekik, viszont csodálkoznak, hogy nem tudnak izmosodni. A sporttal a gyengeségeinket érdemes erősíteni, ezért nekik 50-60 százalékban izomfejlesztő erősítő edzések javasoltak. A gyakorlatokat érdemes nagyobb súlyokkal, kevesebb ismétlésszámmal végezni, olyan ismétlésszámmal, melynél az utolsó néhány gyakorlatra az izmok már fájdalommal, remegéssel reagálnak (ha nincs különleges cél, 12-15 ismétlésszám javasolt). Tökéletes erre a konditermi edzés, a TRX, a G-flex, a cross fit és a saját testsúlyos edzések.

Érdemes kombinálni az edzést cardio terheléssel 40-50%-ban, mert a pajzsmirigy típus anaerob energianyerő tartománya magasabban van, mint az agyalapi típusé, így neki a maximális pulzus 75-85% közötti zónája ideális a zsírégetéshez.

Ennek a típusnak az energiája különösen délután csökken le, ezért számára a délelőtti vagy az esti órákban érdemes edzeni.

Előző és következő rész, itt >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × 1 =

hirdetés