Panettone, az olaszok karácsonyi gyümölcskenyere | Erika süteményei

A Panettone a gyümölcskenyerek egyik legízletesebb, ha nem a legfinomabb változata – az olaszok találmánya. Nem mondható el róla, hogy egyszerű elkészíteni, igényel némi konyhai rutint. Sok múlik a kelesztés sikerén! Ha mindent a leírás szerint csinálunk, nagyon finom, lágy tésztát kapunk. Gasztroajándékként is elkészíthetjük szeretteinknek. Árvai Erika receptje.

 

Hozzávalók a kelesztéshez

1/2 bögre 2,8% zsírtartalmú tej

2,5 dkg friss élesztő

3/4 bögre sima liszt

 

Hozzávalók a tésztához

113 gr teavaj

1/2 teáskanál só

1/3 bögre cukor

1 teáskanál reszelt citromhéj

2 teáskanál vanília aroma

1 evőkanál rum

3 extra nagy tojás

3 tojássárgája (szobahőmérsékletű)

3 bögre sima liszt

1/2 bögre vegyes kandírozott gyümölcs, mazsola, narancshéj

2 evőkanál teavaj

Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen!

Elkészítés

Langyosítsuk a tejet, öntsük közepes tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, majd a 3/4 bögre sima lisztet. Alaposan keverjük össze, majd fedjük le átlátszó fóliával. Hagyjuk pihenni 30 percet, jól megemelkedik.

A tészta összeállítása

Célszerű robotgéppel dolgozni, de kézzel is kikeverhetjük. Tegyük a gépbe a puha vajat, a sót, a cukrot, a citromhéjat, a vanília aromát, rumot, s keverjük mindaddig, amíg kivilágosodik, puha, krémszerű masszát kapunk (kb. 5 perc keverést igényel).

Az egész tojásokat és a 3 tojássárgáját keverjük össze, nagyjából a harmadát adjuk a vajas masszához, majd jöhet a liszt harmada. Keverjük össze alaposan, s újra adjuk hozzá a tojás, a vaj, a liszt harmadát, keverjük ki, s jöhet az utolsó adagolás, keverés a maradék hozzávalókból.

A végén adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, s ezt is alaposan dolgozzuk össze a tésztával. Szép fényes tésztát kell kapnunk. A legvégén tegyük bele a kandírozott gyümölcsöket.

Vajazzunk ki egy tálat, tegyük bele a tésztát, forgassuk meg benne, hogy mindenhol vajas legyen. Fedjük le alaposan fóliával – ne kapjon levegőt! -, s hagyjuk kelni egy-másfél óráig langyos helyen.

Időnként forgassuk meg a tésztát fakanállal, hogy lelaposodjon. Ha megkelt, tegyük kivajazott sütőformába (lehet kapni kifejezetten Panettonéhoz való formát!). Terítsük le vajazott fóliával, s hagyjuk még kelni 1 óráig. A tészta a duplájára nő, kitölti a sütőformát.

A kelesztést követően tegyük 175 fokon előmelegített sütőbe, vegyük le róla a fóliát. Süssük 175 fokon 20 percig. Ha kezd barnulni a teteje, tegyünk rá alufóliát, és süssük még 20-30 percig.

Ha megsült, vegyük ki a sütőből kenjük be mindenhol vajjal, s hagyjuk kihűlni.

 

Nagyon finom! Jó sütést kívánok!

Árvai Erika

 

Ajánló

Ananászos répatorta

Ananászos répatorta

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − három =

hirdetés