Variációk paradicsomra: italként, olajban eltéve, kenyérbe sütve

A paradicsom szinte csak vízből áll, mégis sok nyomelem, vitamin és ásványi anyag található benne. A paradicsomlé A, C- és E vitamin tartalma magas, ennek köszönhetően rendívül jó immunerősítő. Jelentős szerepe van a szervezet méregtelenítésében is. Antioxidáns és rákellenes táplálékunk. Sokféle finomságot készíthetünk paradicsomból – például eltehetjük olajban, készíthetünk belőle házi paradicsomlevet, az aszalt változattal pedig a házi kenyeret ízesíthetjük. Következzenek a receptek!

Házi paradicsomlé

Fotó: mamapedia.com.ua

Nagyon egyszerű – csak át kell törni, passzírozni a megmosott, lecsumázott nyers paradicsomot. A levet 15 percet forraljuk, majd előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, szárazon dunsztoljuk.

A száraz dunszthoz a paradicsomlét forrón kell az üvegekbe tölteni. Nagyon fontos, hogy az üvegek tiszták, csíramentesek legyenek. Az üvegeket jól zárjuk le és fordítsuk fejre őket. Kosárba, pokrócba bugyolálva hűtsük ki őket.

 

Olajban eltett paradicsom

Fotó: homecooking

Hozzávalók

1 kg piros koktélparadicsom

3 dl extra szűz olívaolaj

2-3 ág friss kakukkfű

2-3 ág friss rozmaring

3 gerezd fokhagyma

Elkészítés

A paradicsomokat négybe vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Közepesen meleg sütőbe tesszük, majd kb. 20 perc múlva takaréklángon további 3-4 órát szárítjuk. Akkor jók, ha már ráncosak, az a lényeg, hogy ne legyen bennük nedvesség. Használhatunk aszalógépet is. A kiszáradt, kihűlt paradicsomot üvegbe tesszük, és felöntjük annyi olajjal, hogy ellepje. Beletesszük a fűszereket, és lezárjuk. Hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk, 2 hét múlva már lehet használni.

 

Aszalt paradicsomos kenyér

Hozzávalók

50 dkg liszt

1 teáskanál só

1 evőkanál cukor

1 kocka élesztő

6 evőkanál olaj

aszalt paradicsom ízlés szerint, esetleg magvak

 

Elkészítés

Fotó: foodandspice.blogspot.com

A lisztet a sóval, cukorral és az összemorzsolt élesztővel elkeverjük 2,5 dl langyos vízzel és simára gyúrjuk.

Háromnegyed órát kelesztjük lefedve. Az aszalt paradicsomot és a magvakat a tésztához gyúrjuk.

Kenyér alakot formázunk belőle. Egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és letakarva még 30 percig kelesztjük. 200 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük.

 

babiczrita_profil

Összeállította: Babicz Rita

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × egy =

hirdetés