Paradicsomleves friss paradicsomból

A házilag nevelt paradicsom késő őszig ellát bennünket termésekkel – hatalmas élmény a kertből, vagy akár a balkonról a napi szükségletet begyűjteni. Sajnos ezt nem mindenki teheti meg, de bárki készíthet friss paradicsomból finom ételeket – nyáron viszonylag olcsón beszerezhető hozzá az alapanyag. Főzhetünk levest is friss paradicsomból, egyszerű elkészíteni.

 

Hozzávalók 4 személyre

2 kg közepes vagy nagyméretű, puha, lédús paradicsom, 1 közepes fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 4-5 levél friss bazsalikom, friss petrezselyem, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál pirospaprika, cukor ízlés szerint, 1 kávéskanál só, 1 csésze víz

Elkészítés

A csumázott paradicsomokat (egyben) 1-2 percre tegyük forró vízbe, így könnyen meg tudjuk hámozni. Miután eltávolítottuk a héját, turmixoljuk össze, majd sűrű szűrőn passzírozzuk át.

Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát pirítsuk meg olívaolajon, adjuk hozzá a lisztet, kevergetve pirítsuk világosbarnára, majd adjuk hozzá a pirospaprikát és azonnal öntsük fel 1 csésze hideg vízzel.

Keverjük a rántást csomómentesre, majd adjunk hozzá a turmixolt paradicsomhoz. Botmixerrel pépesítsük ismét, majd forraljuk össze, ízesítsük sóval, cukorral, apróra vágott bazsalikommal, petrezselyemzölddel.

Tálalhatjuk frissen reszelt parmezánsajttal (más sajt is jó hozzá), sajtos pirítóssal, krutonnal, cérnametélttel, betűtésztával.

Tipp: 1 kisebb főtt zellergumó, 1 főtt sárgarépa, 1 főtt fehérrépa is adható hozzá (felaprítva adjuk a paradicsomhoz, és turmixoljuk össze). Rántás helyett 2 közepes méretű főtt burgonyával is sűríthetjük a levest. A leves ízesíthető oregánóval, kakukkfűvel, borssal is.

Nyitókép: sxc

 

Ajánló

Paradicsom

Variációk paradicsomra: italként, olajban eltéve, kenyérbe sütve >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + 19 =

hirdetés