Fair „harci” szabályok a párkapcsolati vitákban, és az alapvető tévhitek

Szabad vitázni és veszekedni, de használd ezeket arra, hogy kitalálod, milyen útra van szükségetek, és mit akartok. Előtte tisztázd csendesen, önmagadban, hogy békét akarsz-e, vagy háborút? Simítani, vagy fenntartani akarod-e feszültséget?

Ne folytasd ugyanazt a harcot éveken át! Maradj a jelenben! Azért harcolj, ami épp most történt, ne azért, ami hónapokkal, vagy évekkel ezelőtt. Ne vezess adósságnaplót, hogy azután egyben zúdítsd a dolgokat a párodra.

Mondd ki, ha valami nem jó. Ne fuss el a kényelmetlenebb érzések elől sem, hanem vállald fel őket. Viszont kerüld a vádaskodást és az ítélkezést! Maradj az „én” üzeneteknél. (És soha ne mond a másiknak, hogy épp olyan, mint az anyja, vagy az apja!).

Amit a társadról gondolsz, az befolyásolja az érzéseidet. Ha az ő negatív oldalát tartod szem előtt, akkor egyre inkább ki fogsz ábrándulni belőle.

Kérdezz! Nem fogsz tudni a másik fejébe belelátni. Létfontosságú a kommunikáció. A kapcsolatotok minősége, élete múlik rajta.

Ne engedd, hogy a másik haragja, szomorúsága, vagy indulata működtessen téged. És vedd észre, ha egy vita során hajlamos vagy azonnal, és szükségtelenül védekezni. Ne ragadj le a felesleges részleteknél. A gyerekek azok, akik szeretnek betűkhöz ragaszkodva vitatkozni az apróságokról.

Felismerheted, hogy milyen helyzetek dühítenek fel, de nem muszáj indulatból olyat cselekedned, ami veszélyeztetné a köztetek lévő szeretetet és a tiszteletet. Az érzéseidet nem tudod irányítani, de azt igen, hogy mit teszel meg, és mit nem.

Emlékeztesd magad arra, hogy a kudarcos vitákhoz két személy kell. „Egyedül sokkal nehezebb szétfuserálni egy duettet”.

És legvégül, tartsd észben a legalapvetőbb párkapcsolati tévhiteket!

Tévhit, hogy a gyerekkorod nincs hatással a párválasztásodra.

Tévhit, hogy létezik a nagy ő.

Tévhit, hogy a szenvedélyes szerelem egy életen át tarthat.

Tévhit, hogy nem számít a papír. Hogy elköteleződés nélkül is lehettek boldogok.

 

Nyitókép: Emma Bauso/Pexels

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + 6 =

hirdetés