Parmezános rizsgolyók. Így készül az olasz arancini
A sajtos rizsgolyókat nemcsak a vegetáriánusoknak, hanem húsfogyasztóknak is ajánljuk! Nagyon finom!
Hozzávalók
300 g rizs
600 ml víz
1 ek olaj
½ tk só
60 g liszt
1 tojás
50 g parmezán
5 bazsalikomlevél
1/2 tk só
¼ tk szerecsendió
¼ tk bors
100 g zsemlemorzsa
2 ek szezámmag
Elkészítés
A rizst bő vízben mossuk át, szűrjük le és főzzük meg. Ehhez egy főzőedényben hevítsünk fel kevés étolajat és gyakori kevergetés mellett magas hőfokon pár perc alatt pirítsuk addig, amíg kifehérednek a szemek. Öntsük fel 600 ml forró vízzel, sózzuk meg és lefedve, alacsony hőfokon 10-15 perc alatt főzzük készre. Enyhén főzzük túl, így a szemek jobban összetapadnak majd a formázás során.
Szedjük ki a főzőedényből egy tálba, és hagyjuk kihűlni.
Amikor a rizs már kihűlt, adjuk hozzá a fűszereket, a reszelt parmezánt, a tojást és a lisztet, majd alaposan keverjük el.
A zsemlemorzsában keverjük el a szezámmagot. Egy fagyiskanál, kanál vagy a kezünk segítségével formázzunk nagyjából azonos méretű gombócokat, majd forgassuk meg a zsemlemorzsában.
Egy serpenyőben hevítsünk fel egy liter napraforgó olajat. Mikor már forró, tegyük bele a rizsgolyókat, és süssük magas hőfokon, amíg aranybarna nem lesz, sütés közben forgassuk meg párszor.
Tálaljuk kedvünk szerint szószokkal.
További izgalmas receptekért látogass el a Dizájnkonyha oldalára!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.