Megépült a jövő iskolája! Minimális energiát fogyaszt

Különleges és Magyarországon egyedülálló beruházásra vállalkozott 2012-ben a budapesti Benedek Elek Óvoda és Általános Iskola fenntartója, a XX. kerületi Önkormányat, az intézmény új, 120 négyzetméteres épületrészét – amelyben autista és hiperaktív gyermekek nevelését biztosítják – téli mínuszokban is alig kell fűteni. Az épületet passzívház követelményrendszer szerint alakították ki, ugyanannyiba került mintha hagyományos technológiával létesült volna. 

A termekben a hővisszanyerős szellőztetésnek köszönhetően folyamatos a légcsere, a termeket friss és szűrt levegő járja át, felesleges 45 percenként ablakot nyitni. Az iskola a régi főépülethez maximálisan idomul, ránézésre ugyanolyan kockaház, alig tűnik ki épített környezetéből. A többlet a fenntarthatóságban van – ez viszont szemmel alig látható. Ez az első iskolabővítés Magyarországon, amely a rendkívül energiahatékony passzívház követelményrendszer szerint valósult meg. Az épület Szekér László okl. építészmérnök, minősített passzívház tervező és oktató tervei alapján valósult meg. Az épületismertető az Építészfórumon olvasható.

Az iskolaépület a 2013-as Média Építészeti Díj pályázat Oktatás (épület) kategóriának egyik nevezettje.

A Média Építészeti Díj az év legjelentősebb nyilvános építészeti eseménye, ami évről évre egyre több ember figyelmét irányítja a  kortárs magyar építészet legkiválóbb alkotásaira. 2013. november 7-én, este hattól az ország vezető nyomtatott és elektronikus médiájának képviselői – laikus zsűriként reprezentálva a nagyközönség véleményét – a Katona színpadán mondják el, hogy melyik épület és melyik terv tetszik nekik a legjobban.

 Nyitókép: Mesterházy Mónika

 

Ajánló

Passzívház

 

Elfelejthetjük a rezsit örökre! >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

7 − 2 =

hirdetés