Pattie Boyd és a csodálatos éjszaka. Aki George Harrison és Eric Clapton felesége volt

Wonderful Tonight a címe Patricia Anne Boyd, ismertebb nevén Pattie Boyd 2007-ben megjelent önéletrajzi regényének, és Wonderful Tonight a címe az egyik legszebb, leglíraibb Eric Clapton dalnak. Az azonosság nem véletlen; Pattie Boyd 10 esztendeig volt a felesége és múzsája Claptonnak, s éppen hozzá írta ezt a léleksimogató dalt. Az egykori angol modell azonban nem csupán a virtuóz gitárost igézte meg, hiszen első férjében a Beatles legendás gitárosát, George Harrisont tisztelhetjük, aki – hogy még kuszább legyen a történet – Eric Clapton legőszintébb és legmélyebb barátjaként szerepelt a köztudatban.

Pattie Boyd

Pattie Boyd

Ki volt tehát ez a szőke brit démon, ez a rendkívül jó alakú, de kicsikét szabálytalanul szexi mosolyú, hófehér bőrű femme fatale, aki fényes csillagokat ragadott el az égből, és rántotta le az emberi gyengeség és önzés szintjeire? Patricia szülei révén folytonos költözésben élt, előbb Skóciába rándultak át néhány évre, majd Kenyában telepedtek le, hogy végül Londonban kössenek ki, ahol a szülők elváltak, és a sudár Pattie a jó nevű Elizabeth Arden szalonjában kezdett dolgozni, ahol más szépségek haját mosta nem túl nagy lelkesedéssel. Az egyik ügyfél javasolta neki, hogy kezdjen modellkedni, lehet, hogy éppen sampon ment a szemébe…

De bármilyen hihetetlen, David Bailey fotós révén a nem éppen klasszikus szépségű lány villámkarriert futott be, és nem sokkal később már a Vogue címlapján pózolt. Az Egyesült Államok és az éppen a Guarda Come Dondolo című twisztre megtébolyodó Olaszország következett, majd újra Anglia, ahol kisebb szerepet kapott a Beatles akkor készülő Egy nehéz nap éjszakája című filmjében.

A halk szavú Beatle, George Harrison szúrta ki magának az akkor már ismert modellt, és a világhíres gombafejű randizni hívta, de első alkalommal Pattie még visszautasította, mert akkor még egy fotóssal járt.

És valahogy a sors mindig ilyen helyzeteket teremtett a lány számára: döntenie kellett két férfi között, és ilyenkor mindig lerombolni valamit, fájdalmat okozni valakinek, s ez a legboldogabb új érzéseket is keserűvé teszi. Pattie a második invitálásra azonban már igent mondott, és a rendkívül előkelő Garrick Clubban randizott a Beatles egyik gitárosával. Még abban az évben eljegyezték egymást, és a következő esztendő elején, 1966 januárjában összeházasodtak.
pattie2

Pattie Boyd és George Harrison

Pattie nem egy háttérbe szorított kis rajongó volt George nejeként; a modellkedés mellett fotózott is, és számos nagyszerű fotográfiát készített a hatvanas, hetvenes évek zenész ikonjainak mindennapjairól. Még Indiába is elkísérte a Beatlest, ahol egy jógi próbált kicsikét turkálni és virágokat ültetni a négy gombafejű lelkébe. Pattie Boyd ekkor készült képein John, Paul, Ringo és George talán a legnyugodtabb és legbékésebb arcukat mutatják, itt még igaz barátok, a hosszú, kanyargós út, amire léptek, még nem fordította egymás ellen őket semmilyen módon.

b2

A Beatles és Pattie Indiában

eric-clapton-pattie-boyd-59110

Eric Clapton és Pattie

Pattie-re azonban hamarosan újabb nehéz döntés várt. Eric Clapton, a Cream és a Blind Faith gitárfenoménja, George Harrison egyik legjobb barátja szinte ugyanabban az időben lett szerelmes a szőke modellbe, mint George. Clapton évekig gondosan elzárta magában ezt a csapot éppen George miatt, mígnem 1970-ben megmutatott egy dalt Pattie-nek, ami olyan volt, mint egy sokáig rejtegetett drágakő, s az ifjú feleség azonnal rájött, hogy a Layla című dal nem más, mint Eric Clapton hozzá írt szerelmi vallomása. Ami annyira tiszta és annyira szép volt, hogy ettől kezdve állandóan hallotta magában a dalt, a gitár ott sírt kérlelőn a szívében. Ám Harrison feleségeként nem tehetett mást, mint visszautasította Claptont, aki ezután a heroin rabja lett, és három évi önkéntes száműzetésbe vonult. Pattie nem vált valósággá a gitáros számára, csak hang maradt a gitár húrjain, de önkéntelenül is folytonosan simogatta virtuóz ujjaival.

Menni vagy maradni, hűségesnek lenni ahhoz, ami már nem jó, vagy hűtlennek és ezáltal megbélyegzetté válni.

Pattie Boyd és Eric Clapton esküvője

Pattie Boyd és Eric Clapton esküvője

Ezek voltak Pattie dilemmái, de Harrison segített a döntésben; nőügyei, viszonya a Beatles dobosának, Ringo Starnak a feleségével, felgyorsították a döntést, és 1979-ben Pattie Boyd feleségül ment Eric Claptonhoz. Harrison ekkor már annyira megbékélt kettőjük szerelmével, hogy az esküvőre is elment és még számos közös fellépése volt Eric Claptonnal.

Előfordul azonban, hogy a késői döntés, a becsületből elvesztegetett idő közben megmérgezi a nagy érzéseket. Clapton mellett lassacskán a Boyd-lány is gyógyszerfüggő lett, alkoholproblémái voltak, és 1984-ben kilépett az annyira vágyott és annyira remélt kapcsolatból. Elkéstek, mint mindenki, aki csak beszél a szerelemről, de nem tesz érte semmit.

pattieGeorge Harrison 2001-ben halt meg rákban. Holttestét elégették, hamvait a Gangesz folyóba szórták. Eric Claptonnak is szembe kellett néznie a démonokkal. 1991. március 20-án második gyermeke, egyben egyetlen fiúgyermeke, Conor kizuhant egy New York-i apartman ötvenharmadik emeletének ablakából. Mindössze négy és fél éves volt.

Pattie Boyd harmadszor is férjhez ment, több könyve és fotóalbuma is megjelent. Gyakran nyilatkozta, hogy azért szereti ezeket a képeket ma is nézegetni, mert George, vagy a többi Beatles fiú, Eric és valamennyi zenész, akiket lefotografált, annyira szépek és annyira fiatalok a képeken. Azt persze már soha nem tudjuk meg, hogy mi lett volna ezzel a különös szépségű londoni lánnyal, ha nem szerepelhet a Beatles filmben, és mi lett volna Eric Clapton sorsa, ha nem ismerkedik meg barátja, George Harrison feleségével. Valószínű, az indiai jógi azon a véleményen lenne, hogy ez másképpen nem történhetett…

Nyitókép: Pattie Boyd és George Harrison 1968-ban

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × kettő =

hirdetés