Pavlova torta a Két cica konyhájából
November végén jelent meg a népszerű gasztroblogger, Bezselics Ildikó első szakácskönyve, Receptek a Két cica konyhájából címmel, a Atheneum Kiadó gondozásában. A Kiadó és a szerző hozzájárulásával két receptet közlünk a spirálfűzött kiadványban megjelent képanyaggal. Elsőként a pavlova torta receptjét ismertetjük. Kihagyhatatlan finomság!
Pavlova torta fehér csokival és karamellizált őszibarackkal
Előkészítés: 20 perc
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók
• 6 tojásfehérje
• egy csipet só
• 300 g porcukor
• 1 teáskanál keményítő
• 1 teáskanál málnaecet (vagy más enyhe gyümölcsecet)
• 100 g fehér csokoládé, felolvasztva
• 200 ml tejszínhab
• 200 g nádcukor
• 100 g vaj
• 500 g gerezdekre vágott friss őszibarack
Elkészítés
1. A tojásfehérjéből egy csipet sóval lágy habot verünk. Közben folyamatosan adagoljuk bele a hozzávalókat: a keményítővel elkevert porcukrot és az ecetet.
2. A kemény habot egy sütőpapírral kibélelt tepsi közepére halmozzuk, és a hablapáttal felcsipkézzük a felületét (apró mozdulatokkal „átpaskoljuk”).
3. Előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük, majd 10 perc után levesszük a hőmérsékletet 120 fokra, és így sütjük további 70 percig.
4. Az extrahosszú sütési idő eredményeként kívül ropogós, belül villával kanalazható, édesen puha lesz.
5. Ha elkészült, kicsit hagyjuk hűlni, majd a felolvasztott fehér csokit a tetejére csorgatjuk, és teljesen kihűtjük.
6. Tálalás előtt tejszínhabot halmozunk a tetejére, erre kerül a karamellizált, sült őszibarack (elkészítését ld. a 196. oldalon).
További karácsonyi recepteket találnak Olvasóink a Receptek a Két cica konyhájából című szakácskönyvben, illetve a Két cica konyhája gasztroblogon.
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.