Pécs, a mediterrán hangulatok városa

Egy város, ahol tapintható a történelem. Magyarországon Budapest mellett egyedül Pécs büszkélkedhet azzal, hogy szinte az összes történelmi korszak egyedülálló nyomott hagyott a város szövetében. Ókor, középkor, újkor Pécsett együtt van jelen, e régmúlt korok csodás emlékeket hagytak ránk örökül. Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római, ókeresztény temetőjének egy része 2000-ben felkerült a világörökségi helyszínek közé. A város 2010-ben elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. 

hirdetés 

hirdetés 

Pécs a Mecsek-hegység lábánál terül el, mediterrán hangulatú város, ahol a kortárs építészet és kultúra is megjelenik. Művészeti, oktatási és gazdasági központ: itt alakult meg az első magyar egyetem (1367-ben), itt jött létre az első magyar közkönyvtár, innen indultak el a Bauhaus-mozgalom magyar képviselői, itt született meg a Zsolnay-kerámia, a Littke-pezsgő, az Angster-orgona, itt épült meg a Zsolnay Kulturális negyed, továbbá az építészetileg és akusztikailag is kiemelkedő hangversenyterem, a Kodály Központ.

Van-e olaszosabb városunk Pécsnél?

Aki forró nyári napokon végigtekint a Széchenyi téren, a dzsámi fehéren izzó kövein, délután vagy kora este átsétál a déliesre formált Jókai téren, vagy estefelé megfordul a korzón, a Király utca szabadtéri éttermei, kávézói között és megpihen a Színház téri szökőkutak kőpárkányain, egy kicsit Olaszországban érezheti magát – ugyanakkor jólesően konstatálhatja, hogy itthon van. Pécs – egy pályázat nyertes szlogenje szerint – a mediterrán hangulatok városa. Aki nyár végén a hegyre felfutó keskeny, görbe utcákban sétál, gyümölccsel teli öreg fügefákra bukkan a terméskő-falakkal védett kertekben és a szőlőkben. A pécsiséget nehéz megfogalmazni. Pécs az Pécs. Csak önmagával mérhető.

 

Képekben – a Zsolnay Kulturális negyed és a belváros

Zsolnay Kulturális Negyed >>

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósult egyik legnagyobb beruházás a Zsolnay Kulturális Negyed, amelyet mintegy 5 hektárnyi területen, a Zsolnay Gyár területén alakítottak ki, használaton kívüli műemlék épületek felújításával. A gyár még működő egységei átköltöztek a keleti részen található épületekbe. A felújított épületekben művészeti, kulturális, közművelődési és oktatási intézmények működnek. A területen a Míves negyed, az Alkotó negyed, a Gyermek és Családi negyed, valamint az Egyetemi negyed alkot egy egészet.

Leonardo kiállítás >>

2014. április 15-től október 31-ig látogatható a világhírű olasz polihisztor, Leonardo da Vinci munkáit felvonultató kiállítás. A tárlat bemutatja a kifinomult művészt, az utánozhatatlan rajzolót, a gépezetek működési elveit fürkésző akkurátus feltalálót, az innovatív építészt és a repülést-, az anatómiát tanulmányozó tudóst.

Pécs látnivalói >>

Kapcsolódó összeállításunk

Képeslap Villányból | A szőlő és a bor városában jártunk

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő + 8 =

hirdetés