Így készül a pelmenyi, az orosz fültészta (videóval)
A pelmenyi – jelentése szerint fültészta – az oroszok jellegzetes étele. Darált hússal töltött főtt tészta, hasonló az olasz raviolihoz. Az Ural vidékről származtatják, már a 15. században ismert volt a receptje. Levestésztaként és főételként is fogyasztható.
Hozzávalók
A tésztához
3 csésze liszt
100 ml tej
100 ml víz
1 db tojás
1 teáskanál só
A töltelékhez
60 dkg zsírosabb sertéshús
40 dkg marhahús
2 közepes vöröshagyma
só, frissen őrölt bors
Főzővízbe
2 babérlevél
só
Elkészítés
A lisztet szitáljuk egy nagyobb keverőtálba vagy gyúródeszkára, és alakítsunk ki egy mélyedést a közepén. Törjük bele a tojást, adjuk hozzá a sót, kezdjük gyúrni, közben kis adagokban öntsük hozzá a tejet, a vizet felváltva. Rugalmas tésztát kapunk (állaga olyan, mint a levestésztáé). Csomagoljuk frissentartó fóliába és 40-60 percig pihentessük szobahőmérsékleten.
A töltelék elkészítése
A darált húsokat keverjük alaposan össze. A hagymákat tisztítsuk meg és turmixoljuk össze (vagy vágjuk nagyon apróra). Keverjük hozzá a húshoz, sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint. Zsíros sertéshúsból készítsük, így ízletes és lédús lesz a töltelék.
Összeállítás
A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen több részre osztva nyújtsuk 2-3 milliméter vékonyra. Nagyobb pogácsaszaggatóval vagy üvegpohárral szúrjunk ki köröket belőle.
A kiszaggatott körök közepére tegyünk teáskanálnyi darált húst. Hajtsuk össze a kört, a széleit az ujjainkkal nyomkodjuk össze, majd a töltött félhold forma két csücskét is nyomjuk össze.
A töltött tésztát is pihentetik, zárt edényben a fagyasztóban hagyhatjuk 24-48 óráig.
Főzés. Egy közepes lábast töltsünk meg vízzel, sózzuk, tegyünk bele 2 babérlevelet, kevés borsot. Forraljuk fel. Lobogó vízbe tegyük a töltött tésztát. Keverjük össze, hogy a gombócok ne ragadjanak az edény aljára. (Még jobb az íze, ha húslevesben, alaplében főzzük ki.)
Főzésidő: 7-10 perc (a megfőtt gombócok a víz felszínén lebegnek). Szűrőkanállal szedjük ki a tésztát. Kevés vajjal forgassuk át.
Tejföllel vagy majonézzel, apróra vágott friss petrezselyemzölddel tálalják.
Olvasónk tippje: tálalásnál a vajazott tésztát elsősorban ecettel és borssal fűszerezik (ecet nélkül nem is igazi pelmenyi a pelmenyi). Ezen felül szokták még tejföllel vagy majonézzel, esetleg mással fűszerezni, itt már csak az egyéni ízlés szab határt, de érdemes kipróbálni a legelterjedtebb, ecetes-borsos-tejfölös változatot.
Videó a készítésről (orosz nyelvű)
Recept, fotó: www.gotovim-doma.ru
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.