Így készül a pelmenyi, az orosz fültészta (videóval)

A pelmenyi – jelentése szerint fültészta – az oroszok jellegzetes étele. Darált hússal töltött főtt tészta, hasonló az olasz raviolihoz. Az Ural vidékről származtatják, már a 15. században ismert volt a receptje. Levestésztaként és főételként is fogyasztható.

Hozzávalók

A tésztához

3 csésze liszt liszt

100 ml tej

100 ml víz

1 db tojás

1 teáskanál só

A töltelékhez

60 dkg zsírosabb sertéshús

40 dkg marhahús

2 közepes vöröshagyma

só, frissen őrölt bors

Főzővízbe

2 babérlevél

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A lisztet szitáljuk egy nagyobb keverőtálba vagy gyúródeszkára, és alakítsunk ki egy mélyedést a közepén. Törjük bele a tojást, adjuk hozzá a sót, kezdjük gyúrni, közben kis adagokban öntsük hozzá a tejet, a vizet felváltva. Rugalmas tésztát kapunk (állaga olyan, mint a levestésztáé). Csomagoljuk frissentartó fóliába és 40-60 percig pihentessük szobahőmérsékleten.

A töltelék elkészítése

A darált húsokat öntsük egybe, keverjük alaposan össze. A hagymákat tisztítsuk meg és turmixoljuk össze (vagy vágjuk nagyon apróra). Keverjük hozzá a húshoz, sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint. Zsíros sertéshúsból készítsük, így ízletes és lédús lesz a töltelék.

Összeállítás

A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen több részre osztva nyújtsuk 2-3 milliméter vékonyra. Nagyobb pogácsaszaggatóval vagy üvegpohárral szúrjunk ki köröket belőle.

A kiszaggatott körök közepére tegyünk teáskanálnyi darált húst. Hajtsuk össze a kört, a széleit az ujjainkkal nyomkodjuk össze, majd a töltött félhold forma két csücskét is nyomjuk össze.

A töltött tésztát is pihentetik, zárt edényben a fagyasztóban hagyhatjuk 24-48 óráig.

Főzés. Egy közepes lábast töltsünk meg vízzel, sózzuk, tegyünk bele 2 babérlevelet, kevés borsot. Forraljuk fel. Lobogó vízbe tegyük a töltött tésztát. Keverjük össze, hogy a gombócok ne ragadjanak az edény aljára. (Még jobb az íze, ha húslevesben, alaplében főzzük ki.)

Főzésidő: 7-10 perc (a megfőtt gombócok a víz felszínén lebegnek). Szűrőkanállal szedjük ki a tésztát.

Tejföllel vagy majonézzel, apróra vágott friss petrezselyemzölddel tálalják.

Videó a készítésről (orosz nyelvű)

Recept, fotó: www.gotovim-doma.ru

 

hirdetés
1 válasz
  1. Kocsis Julika
    Kocsis Julika says:

    Annyit még hozzá tennék, h a leszűrt pelmenyihez általában egy darabka vajat is hozzá adnak, s ezzel óvatosan átkeverik, h ne ragadjon össze, na meg az ízének is ad egy pluszt. Tálalásnál pedig a vajazott tésztát elsősorban ecettel és borssal fűszerezik (ecet nélkül nem is igazi pelmenyi a pelmenyi). Ezen felül szokták még tejföllel v majonézzel, esetleg mással fűszerezni, itt már csak az egyéni ízlés szab határt, de érdemes kipróbálni a legelterjedtebb, ecetes-borsos-tejfölös változatot. Nagyon szeretem, jó étvágyat kívánok hozzá! :)

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − 1 =

hirdetés