Pikáns csicseriborsós-vöröslencsés paradicsomos ragu
Tartalmas ragu, kifejezetten magas tápértékkel, hideg, strapás napokra. Csípősen készítjük, de chili nélkül is nagyon finom. Fő összetevői a jó minőségű hámozott- és sűrített paradicsom mellett a csicseriborsó, a vöröslencse és a bulgur, s persze sok múlik a fűszerezésen. Főételnek is beillik, annyira laktató. A keleties ízvilágba kevés házi kolbásszal csempésztünk hazai ízeket.
Hozzávalók 4 adaghoz
2 közepes vöröshagyma apróra vágva
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 centis hámozott, apróra reszelt gyömbér
2 ek olívaolaj
1 sárgarépa apróra kockázva
kb. 3 dkg szárazkolbász apróra kockázva (az íze miatt – több is mehet bele)
fűszerek: 1 tk őrölt paprika, 1 tk curry, 1 mk őrölt kömény, kb. 1 tk só (ízlés szerint), 1/2 mk őrölt fekete bors (ízlés szerint), 1 tk ételecet (10%-os), 2 babérlevél, 1 ek szárított vagy friss petrezselyemzöld, csipetnyi morzsolt chili paprika (ízlés szerint)
1 bögre csicseriborsó (legalább 4-5 óráig áztasd hideg vízben)
1 bögre vöröslencse
1 bögre bulgur
víz
400 g hámozott paradicsomkonzerv (kockázott)
150 g sűrített paradicsom
friss petrezselyemzöld vagy bazsalikom szóráshoz
Elkészítés
Egy közepes lábasban dinszteld meg olívaolajon a vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért, add hozzá a kolbászt, a fűszereket, keverd össze, majd tedd bele az apróra vágott sárgarépát, a beáztatott csicseriborsót, a vöröslencsét, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Ízesítsd kevés ecettel. Fedő alatt főzd puhára a csicseriborsót (a lencse hamarabb megpuhul).
Ezután öntsd hozzá a kétféle paradicsomkonzervet és adj hozzá 2-3 deci vizet. Kóstold, s ha szükségesnek érzed, sózd. Öntsd a levesbe a bulgurt, és lassú tűzön fedő alatt főzd további 10-12 percig.
Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemlevéllel vagy bazsalikommal.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.