Pikáns csicseriborsós-vöröslencsés paradicsomos ragu

Tartalmas ragu, kifejezetten magas tápértékkel, hideg, strapás napokra. Csípősen készítjük, de chili nélkül is nagyon finom. Fő összetevői a jó minőségű hámozott- és sűrített paradicsom mellett a csicseriborsó, a vöröslencse és a bulgur, s persze sok múlik a fűszerezésen. Főételnek is beillik, annyira laktató. A keleties ízvilágba kevés házi kolbásszal csempésztünk hazai ízeket. 

Hozzávalók 4 adaghoz

2 közepes vöröshagyma apróra vágva

3 gerezd zúzott fokhagyma

2 centis hámozott, apróra reszelt gyömbér 

2 ek olívaolaj

1 sárgarépa apróra kockázva

kb. 3 dkg szárazkolbász apróra kockázva (az íze miatt – több is mehet bele)

fűszerek: 1 tk őrölt paprika, 1 tk curry, 1 mk őrölt kömény, kb. 1 tk só (ízlés szerint), 1/2 mk őrölt fekete bors (ízlés szerint), 1 tk ételecet (10%-os), 2 babérlevél, 1 ek szárított vagy friss petrezselyemzöld, csipetnyi morzsolt chili paprika (ízlés szerint)

1 bögre csicseriborsó (legalább 4-5 óráig áztasd hideg vízben)

1 bögre vöröslencse

1 bögre bulgur

víz

400 g hámozott paradicsomkonzerv (kockázott)

150 g sűrített paradicsom 

friss petrezselyemzöld vagy bazsalikom szóráshoz

Elkészítés

Egy közepes lábasban dinszteld meg olívaolajon a vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért, add hozzá a kolbászt, a fűszereket, keverd össze, majd tedd bele az apróra vágott sárgarépát, a beáztatott csicseriborsót, a vöröslencsét, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Ízesítsd kevés ecettel. Fedő alatt főzd puhára a csicseriborsót (a lencse hamarabb megpuhul). 

Ezután öntsd hozzá a kétféle paradicsomkonzervet és adj hozzá 2-3 deci vizet. Kóstold, s ha szükségesnek érzed, sózd. Öntsd a levesbe a bulgurt, és lassú tűzön fedő alatt főzd további 10-12 percig.

Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemlevéllel vagy bazsalikommal.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − 9 =

hirdetés