Pilis, Dobogókő. Minden évszakban lenyűgöző!

A Pilis hegység – röghegység – a Duna jobb partján, Budapest és Esztergom között terül el, a Dunántúli-középhegység legkeletibb tagja. Nem magas, de természeti szépségei miatt egész évben sokan keresik fel.

Fő csúcsa, a Pilis 756 méter magas. A Pilis hegységet a Két-bükkfa-nyereg és a Szentléleki-patak völgye választja el a Visegrádi-hegységtől, amelyet a köznyelvben – helytelenül – általában szintén a Pilis hegység részének tartanak, pedig geológiailag már az Északi-középhegységhez tartozik.

A Pilis hegység a nevét legmagasabb csúcsáról, a Pilis hegyről kapta, eredetileg kopasz hegytetőt jelent, és összefügg a tonzúra jelentésű régi magyar pilis szóval.

Évszakok tükrében

Kora nyári képek a Pilisről

Télen

Dobogókő

Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja, a Balti-tenger szintje felett 700 méter magasan fekszik, Budapest és Esztergom között nagyjából félúton. Pilisszentkereszthez tartozik. Csodálatos panoráma nyílik innét a Dunakanyarra, tiszta időben a Magas-Tátra hegyvonulatai is látszanak. Egész évben népszerű kirándulóhely, sokan állítják, hogy itt található a Föld egyik legjelentősebb energiaközpontja. Pilist elődeink is nagy becsben tartották, spirituális erővel ruházták fel, mondván itt található az a pont, ahol az Ég és a Föld összeér.

A legenda szerint Dobogókőn található a Föld szívcsakrája, egészen pontosan a Rám-hegyen, a Ferenczy-sziklánál. Ami ennél bizonyosabb, hogy Dobogókőn nyílt meg hazánk első sípályája 1923-ban. A Budapesthez legközelebb fekvő sípályák kiindulópontja közel esik a híres zsindelyes vendéglőhöz, a faépületet Makovecz Imre nemzetközi hírű organikus építész tervezte.

 

2015. január 29. délelőtt | Havazik

Webajánló 

Dobogókő honlapja >> 

A Dobogókő Sícentrum weboldala

Dobogókői kirándulások >>

A képeket Harmath Beáta készítette

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − három =

hirdetés