Pillangók, madarak, virágok, indák. PilonArt. 40 év a porcelán bűvöletében: kézzel festett teás készletek, dísztárgyak, ékszerek Ilonától

„Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.”

Thomas Henry Huxley gondolata Kriegné Puskás Ilona választott mottója. Ilona porcelánfestő tanoncként ismerkedett meg a porcelándíszítéssel, és a tradicionális kézműves mesterség olyannyira rabul ejtette, hogy már közel 40 éve fest szebbnél szebb motívumokat a finom, hófehér anyagra. 

Ilona alkotás közben

– 2019-ben lesz negyven éve annak, hogy a világ egyik leghíresebb porcelánkészítő
manufaktúrájába, Herendre kerültem festő tanulóként. A középiskolát a Szakma Kiváló Tanulójaként végeztem el, művészettörténet és díszítőrajz szakon, ez meghatározta a művészet minden területére kiterjedő szeretetemet.

Több évig dolgoztam a manufaktúrában. Húsz éve kezdtem önálló tevékenységbe. Teás készleteket, dísztárgyakat, ékszereket készítek azok örömére, akik szeretik és értékelik az egyedi darabokat. Mintáimban szívesen alkalmazom a tradicionális dekorokat, de szeretem a keleti hagyományos japán vagy kínai mintákat is, főleg mert Kína a
porcelángyártás őshazája.

Ékszereimnél a szecessziós játékosságot mostanában az arany és platina indák adják, ezek eléggé extravagánsak. Hiszek abban, hogy az emberi érintés személyessé teszi a tárgyaimat.

PilonArt-Porcelánfestő a Facebookon >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × 4 =

hirdetés