Pivo, knédli, tarkedli | Švejki lakomához 3 remek cseh recept

Heni 4 éve él férjével és kisfiával a csehországi Písekben. Mi jut eszünkbe a  cseh gasztronómiáról? Mindenekelőtt a cseh sörök és a knédli! A leveseik kevésbé ismertek, a desszertjeikről pedig annyi rémlik, hogy szeretik a fánkokat, gombócokat. Heti éttermi beszámolóját követően közzétesszük pár jellegzetes cseh étel receptjét – érdemes elkészíteni ezeket, finomak!

Olcsón finomat enni. Ez is lehetne mottója az U Reinerů étteremnek, amely Písek városka szívében várja a vendégeket, hagyományos cseh ételekkel, igényes kocsmahangulattal.

Naná, hogy kis családunk is be-betér néha egy-egy cseh specialitás ízpróbájára. Ilyen remekmű például a hússal töltött zsemleknédli. Magában is nagyszerű étel, de jellemzően köretként szolgálják fel főételek mellé. Érdemes valami lazább főfogást választani, amennyiben knédlit is kérünk, mert roppant kiadós.

Ha a derék katona, Švejk világát szeretnénk behatóbban megismerni, akkor az U Reinerů vendéglő a tökéletes hely. Itt nem fura, ha találkozik egymással az öreg motoros, a laptopos üzletember és a tornacipős ifjúság. Turisták jönnek-mennek, kalandra vágyó kamaszok bohémkodnak,  művészek ízlelik a konyha remekeit, vadászcimborák koccintanak korsó sörökkel erdei kalandok után, hiszen Písek környékén rengetegből is rengeteg van.

Német és angol nyelvű étlapot is találsz, de ha nem szólsz, csak cseh nyelvűt kapsz kézbe. Gondolom ez is a fíling része. Nem minden felszolgáló beszél idegen nyelveket, ám mindig dolgozik a csapatban legalább egy pincér, akivel lehet kommunikálni nemzetközi nyelven. Bár ugye a pivo már elég nemzetközi kifejezés…

Pivo minden mennyisében. Azok a híres cseh sörök…

1844-ben készült az épület, ami kezdetektől fogva étteremként funkcionál, és egyben a kulturális, társadalmi élet központja is. Több híres ember is megfordult már a falai között, mint például Václav Havel, egykori cseh köztársasági elnök, vagy Jan Neruda, író. Laposabb pénztárcával is érdemes beülni, hiszen – átszámítva – már ezer forintból jól lehet lakni, és még egy pofa sört is dönthetsz hozzá.

Ha mi hármasban ebédelünk az U Reinerů-ban, hozzávetőlegesen 4-5 ezer forintot hagyunk náluk, desszerttel, sörrel, kávéval, három főfogással ötvözve. Érdemes időben érkezni, mert déltől egy óráig már lehetetlen szabad asztalt kapni, évszaktól függetlenül. Ám előfordult már az is, hogy egy barátnőmmel kívántunk volna gurítani frissítő söröcskét este nyolc óra magasságában – természetesen gyerekek nélkül -, és nem akadt egyetlen szabad hely sem…

Maga a miliő is vendégmarasztaló. Ki más köszönthetné stílusosabban az érkezőt, mint az örökké bohém Švejk, akinek borostás arcán gyűlik össze az út pora:

…és ő vigyorog ránk a széktámlán is:

…sőt még az ablakban is zajlik a vidámkodás:

Kisgyerekkel sem ördöngősség a tartózkodás. Tágas belső tér ad lehetőséget a szaladgálásra, amit senki nem vesz zokon. Nagy gyakorlattal lavírozik a személyzet babakocsik, futkározó aprónépek között. Mivel Písekben minden harmadik ember két év alatti, ezért nem számít csodának és felháborodást sem kelt a legkisebbek intenzív jelenléte. Valószínűleg az átutazók sem morcoskodnak ha egy-egy kölyök téved az asztaluk közelébe, mivel ez is hozzátartozik a hely szelleméhez. Amíg a rendelésre várakozunk, tökéletes garázs építhető söralátétekből a magunkkal hozott játékautók számára, vagy repülőgépként használhatunk egy frissen sült sós kiflit, ami csalogatja illatával az éhes gyomrokat, fonott kosárkákban, az asztalok közepén. Ha pedig valami izgalmasabbat kívánsz mutatni a csintalanságnak, akkor keresd fel a bejárati ajtó mellett elhelyezett hatalmas akváriumot. Garantáltan gyermekbarát látványosság…

Nyaranta az étterem előtti teraszon is pezseg az élet. Nyitástól zárásig. Kerékpáros turisták hörpintenek frissítőt. Kutyát sétáltató bácsikák fogyasztanak habos hideget. Anyukák gyerekekkel falatoznak knédlit. Mindez a városi park közepén. Fák, bokrok, virágok körében. Mi szeretjük. Mert ennivaló…

Fotók: Sükösd-Varga Henrietta, taiwanfoodendine.blogspot.hu, www.prague.fm, 

heni_profilÜdv Písekből! Heni

Heni blogja: sokarizsa

 

Csipetnyi cseh gasztro | Miből áll a főétkezés?

A leves az első fogás, kedvenceik a fokhagymaleves, a burgonyaleves, a savanyított tejjel készült kaporleves, a savanyú káposztaleves.

A főfogások húsból és valamilyen köretből állnak, általában zöldség nélkül. A legnépszerűbb ételek csirkéből, disznóból és marhából készülnek, melyeket szósszal kínálnak. A népszerűbb ételek közé tartozik a svickova, a párolt marhabélszín vadasmártásban, knédlivel. Népszerűbb köretek a főtt krumpli, a sütőben sült burgonya, a krumplisaláta és a gombóc.

A cseh desszertek nehezek és magas zsírtartalmúak, a vaj és tejszín miatt. A népszerűbb édességek közé tartozik az almás rétes, az eperrel töltött palacsinta, az édesgombóc és a cseh fánk, ami talkedli, tarkedli néven is ismert.

3 remek cseh recept

Savanyú leves

Fotó: Czech Specials

A múltban a káposzta és a burgonya napi rendszerességgel került az asztalra, így nem csoda, ha minden térségben különböző módon számtalan ételt készítettek belőle. Ez a levesekre is vonatkozik. A savanyú levest az egyik helyen úgy hívják zelnyacska, a másik helyen zelnyica, de Valasszkó vidékén a savanyú leves, kiszelica. Az alapanyagokon kívül kolbászt és tejfelt is tesznek bele.

Hozzávalók

400 g savanyú káposzta, 300 g kockára vágott burgonya, 100 g kolbász, 100 g angol szalonna, 150 g tejföl, 100 g vöröshagyma, 30 g vaj, tojás, 2 evőkanál finomliszt, babérlevél, szegfűbors, szárított gomba, só, feketebors, fűszerkömény, citrom, zöldfűszerek, tej, só

Elkészítése

A káposztát megfőzzük a fűszerköménnyel. A másik edényben a burgonyát ízesítjük babérlevéllel, sóval, borssal, szegfűborssal, fűszerköménnyel, zöldfűszerekkel, és hozzáadjuk a szárított gombát, majd puhára főzzük. Kiszedjük a fűszereket, majd egybeöntjük a burgonyát a káposztával. Vajon megpirítjuk a hagymát, kolbászt, angol szalonnát, két kanál liszttel megszórjuk, majd tejet öntünk hozzá. Jól összekeverjük, állandó kevergetés közben kb. 20 percig főzzük. Végül tejfölt öntünk hozzá. Ízlés szerint citrommal, sóval, borssal vagy cukorral ízesítjük.

Sertéspecsenye knédlivel és savanyú káposztával

Fotó: Czech Specials

Hozzávalók

1 kg sertés pecsenye, 2 vöröshagyma, 1 savanyú alma, só, őrölt feketebors, fokhagyma, őrölt kömény, csontleves alap, egész kömény, sertészsír, víz

Körethez

savanyú káposzta, 1 vöröshagyma, egész köménymag, zsír, só, cukor, 1 evőkanál rétesliszt

Sertéspecsenye elkészítése

A sertéshúst megsózzuk, borsozzuk, vagy őrölt köménnyel szórjuk meg, vagy szétzúzott fokhagymával dörzsöljük be, lefedett edényben egy napot állni hagyjuk a hűtőszekrényben.

Sütőedényben felolvasztott disznózsíron megpirítjuk a köménymagot, majd hozzáadjuk a megtisztított felkarikázott hagymát, az almaszeleteket, és ráhelyezzük a hűtőszekrényben pácolt sertéshúst. Alufóliával lefedjük, körülbelül háromnegyed óráig sütjük. Ha kész, eltávolítjuk az alufóliát, és a hússzeletek mindkét oldalát pirosra sütjük. A húst kiszedjük a sütőedényből, a pecsenyelevet felengedjük annyi csontlével, amennyi mártást szeretnénk.

Párolt káposzta elkészítése

A káposztát megszórjuk kevés köménymaggal, ízlés szerint sót adunk hozzá és pároljuk. Ha a káposzta megpuhult, édesítjük, és hagymás rántással besűrítjük. A rántást a következőképpen készítjük: az apróra vágott hagymát megpirítjuk zsíron, réteslisztet adunk hozzá, tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a párolt káposztához. A káposztát ízlés szerint édesítjük.

Hozzávalók knédlihez

1 kg burgonya, 2 tojás, 1 kanál tej, kb. 40 dkg rétesliszt, 3 evőkanál gríz, só

Elkészítése

A burgonyát előző nap héjában megfőzzük, meghámozzuk, durvább reszelőn egy tálba lereszeljük. Egy kanál tejben elkevert tojást, sót adunk hozzá. A burgonyás keveréket lisztezett deszkára helyezzük, lassan adagoljuk hozzá a lisztet és a grízt, annyit, hogy a tészta ne ragadjon. A tésztából gombócokat formázunk, és sós vízben főzzük körülbelül 20 percig.

Cseh fánk – tarkedli vagy talkedli

Fotó: Czech Specials

A cseh fánkot tálalhatjuk főételként és desszertként is. Általában gyümölcsszószokkal, tejszínhabbal kínálják, szóval, megadják a módját.

Hozzávalók a tésztához

250 g finomliszt

25 g élesztő

1 tojás

300 ml tej

20 g vaníliás cukor

50 g mandula reszelék

csipetnyi só olaj a sütéshez

50 g cukor

Hozzávalók a gyümölcspüréhez

400 g friss vagy mirelit vegyes erdei gyümölcs

50 g finom kristálycukor

Hozzávalók tejszínhabhoz

2 dl tejszín

1 csomag vaníliás cukor

1 tasak habfixáló

1 kávéskanál őrölt fahéj

Egy nagyobb tálba cukrot, élesztőt teszünk, hozzáöntjük a meleg, de nem forró tejet, a lisztet, a tojást, a vaníliás cukrot, a mandulareszeléket, alaposan összegyúrjuk, majd konyharuhával letakarjuk, és fél óráig kelni hagyjuk. A tésztát lisztezett felületen nagyjából 1 centisre kinyújtjuk, és közepes pogácsakiszúróval kerek fánkokat készítünk. Magas falú serpenyőben, bőséges olajban mindkét oldalról kisütjük a tarkedliket.

Gyümölcsszósz: a fahéjjal, vaníliás cukorral ízesített tejszínből habot készítünk, a habfixáló fokozatos hozzáadásával. Az erdei gyümölcsöket cukorral összemelegítünk, majd a tarkedli mellé öntjük, és fahéjas tejszínhabbal kínáljuk. Citromfűvel vagy borsmenta levéllel díszíthetjük.

Az autentikus cseh recepteket ezúton köszönjük a www.czechspecials.cz oldal szerkesztőinek!

Cikkajánló
Négy év Csehországban – Várhat a vasalás, mi inkább élünk
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + 12 =

hirdetés