Ültess fát! Egy 9 éves kisfiúnak köszönhető a Plant for the planet nemzetközi környezetvédelmi mozgalom. Magyar gyerekek, iskolák is csatlakozhatnak!

A Plant for the planet mozgalom 2007-ben egy 9 éves német kisfiú ötlete alapján indult el. A kis Felixet egy iskolai dolgozata inspirálta; kiszámolta, hány fa szükséges ahhoz, hogy kompenzálni tudjuk az üvegházhatású szén-dioxid-kibocsátást. A dolgozatnak híre ment és néhány év alatt világmozgalommá nőtte ki magát a Plant for the planet. Mostanra több mint 58 ország vesz részt benne, Magyarország 2017-ben csatlakozott.

Sebestyén Zita a mozgalom magyarországi képviselője a Szépítők Magazinnak elmondta: a Plant for the Planet program célja a gyerekek környezettudatos gondolkodásának elősegítése, aktív szerepvállalással: fákat ültetnek a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására, a globális felmelegedés mérséklése érdekében. 

– Az ENSZ környezetvédelmi programjával együttműködve több mint 14 billió fát ültettek el világszerte a mozgalom indulása óta, minden fa egy szén-dioxid tároló és a klímaigazságosság szimbóluma is egyben.

Sebestyén Zita kifejtette: a program célja tudatosítani a gyerekekben, hogy ők is tudnak tenni a Földért, a jövőjükért. A jól kidolgozott Plant for the Planet iskolai foglalkozások során a programvezetők felkészítik a gyerekeket arra is, hogyan tudnak klímabarát programokat szervezni. A foglalkozások hét részből állnak: egy klíma nagykövet előadásával kezdődik (gyermek beszél a programról gyermekeknek), a résztvevők megtanulnak prezentálni (az előadásmódra készítik fel őket), „World Cafe” keretében megvitatják az ötleteiket, kidolgozzák a saját akciótervüket, projektjüket, amit bemutatnak a szülőknek, pedagógusoknak, érdeklődőknek, végül klíma nagykövetté avatják őket.

Legutóbb valamennyi törökbálinti iskola vett részt a programban, a Kerekdomb Környezetvédő Egyesület is segítette a megvalósítást (az elültetett fákat részben az iskolák, részben az Egyesület finanszírozta. Szervező a Green&Care zöld marketing ügynökség). A Kerekdomb évente 100-150 fát ültet Törökbálint környékén, a Plant for the Planet program nyomán ezentúl gyerekek segítik majd a környezetvédők munkáját. 

Ez tehát egy jó példa, amit országszerte lehet(ne) követni.

Részletes képes beszámoló a törökbálinti programról >>

Képekben

Sebestyén Zita magazinunknak elmondta: 2019. őszén három Plant for the planet rendezvényt terveznek. Azok, akik szeretnének részt venni a programban, a mozgalom Facebook oldalán jelezhetik. Iskolák is megkereshetik a magyar képviseletet. 

Nyitókép: Abner Guzman

Ajánló

Akire a világ szintén felfigyelt: a jelenleg 16 éves svéd lány, Greta Thunberg gyerekként döbbent rá az ellentmondásra, amely klímaszakértők állításai és a társadalom erre adott válasza között feszül. A különbség szerinte annyira drasztikus, hogy úgy döntött, tennie kell valamit. Fiatalon kezdte érdekelni a környezetvédelem, meggyőzte a családját, hogy tegyék fenntarthatóvá életvitelüket. Greta hónapok óta minden pénteken a svéd parlament elé vonul, mert szerinte a politikusok nem veszik elég komolyan a klímaváltozás veszélyeit. Gretát 2019 márciusában Nobel-békedíjra jelölték. Március 15-én pedig 82 országban, 957 helyszínen csatlakoztak hozzá és hirdettek klímasztrájkot a változást sürgető fiatalok világszerte – Budapesten is.

Greta nagy hatású TED előadása magyar felirattal:

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − 9 =

hirdetés