Hogyan készül a tökéletes pohárkrém?
A pohárkrémről csak jót tudok mondani, minden esetben sikert könyvelhetünk el, kreativitásunknak semmi, de semmi nem szab határt, az érte kapott bókokat pedig örömmel bezsebelhetjük. Ezúttal nem konkrét receptet ismertetek, csak némi iránymutatást szeretnék lejegyezni, melyet pohárkrém készítésekor érdemes követni.
A pohárkrémek aljára általában tészta kerül; tehetünk bele bolti babapiskótát, de süthetünk is hozzá piskótát, esetleg felhasználhatjuk a maradék mézeskalácsot vagy muffint. A modern pohárkrémekbe kerülhet müzli, és különféle ízesítésű gabonapehely is. Ha felnőtteknek készül, a tésztát meglocsolhatjuk brandy-vel, likőrrel, tokaji aszúval.
A pohárkrém nélkülözhetetlen alapanyaga a jó minőségű krém. A krém lehet főzött cukrászkrém, ízesített mascarpone, de akár tejberizs vagy tejbegríz is.
A pohárkrémekhez remekül passzolnak a friss vagy enyhén karamellizált, párolt gyümölcsök, a kandírozott finomságok, de használhatunk lekvárt vagy befőttet is.
A tetejére tejszínhab és általában csokireszelék kerül, friss gyümölcsöt, mentát vagy citromfűt is használhatunk díszítésként.
Nálam a leggyakrabban mascarpone sajtból és tejszínből készül az alap. A tejszínt habbá verem, óvatosan összekeverem a sajttal, kevés porcukrot és vaníliakivonatot adok hozzá.
A fotókon látható pohárkrém is ezzel a krémmel készült. Maradék csokoládés muffint, és néhány szem málnát használtam hozzá, a tetejére pár szem gránátalmamag került. Ebből is látszik, hogy a lehetőségek tárháza végtelen, ha ezt a desszertet választjuk.
Összeállította: By Margó >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.