Hasznos praktika: hogyan pucoljuk gyorsan, szépen a főtt tojást?
Tojást főzni mindenki tud, ám a tojáspucolás sokszor fel adja a leckét; a tojáshéj nehezen válik le a keményre főtt tojásról, a meghámozott tojásnak nem lesz tökéletesen egyenletes a felülete. Különösen bosszantó, ha töltött tojást készítenénk vagy mutatós hidegtálat szeretnénk összeállítani.
A tapasztalatok szerint a friss tojásnál a bevált praktikák sem (mindig) vezetnek sikerre, ezért legalább 5 napos tojással próbálkozzunk. (Aki a tojást nem a baromfiudvarból, vagy megbízható ismerősétől szerzi be, hanem boltban veszi, egészen biztos, hogy nem 1-2 napos tojásokat visz haza.)
A tojást főzés előtt órákkal vegyük ki a hűtőből.
A főzővízbe tegyünk 1-2 teáskanál sót – a tojásokon nem fog érződni.
Kevés ecsetet is csepegtethetünk a vízbe, ellenállóbbá teszi a tojáshéjat.
A tojást ne lobogó vízben főzzük, mert megrepedhet.
Ha forrástól számított 7-10 percig főzzük, eléri a megfelelő keménységet.
A főzésidő leteltével azonnal emeljük ki a tojásokat a forró vízből és tegyük jéghideg vízbe.
A tojásokat akkor kezdjük el hámozni, ha kihűltek.
Hámozás előtt a tojáshéjat egészen apróra törjük fel.
Ha így járunk el, nagy eséllyel tökéletes lesz a végeredmény.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Az interneten különleges tojáspucolási módszerekről is találunk videókat; az oroszok egyszerűen kifújják a fellazított héjból a kemény tojást. A tojás két végét megtörik, az egyik oldalán nagyobb, a másik oldalán kisebb lyukat képezve, majd a kisebbik lyukon keresztül kifújják a tojást a héjból. A mutatvány nem mindig jön össze, kudarcba fulladt próbálkozásokat is áthatunk az alábbi videón.
Kapcsolódó összeállításunk
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.