Hasznos praktika: hogyan pucoljuk gyorsan, szépen a főtt tojást?

Tojást főzni mindenki tud, ám a tojáspucolás sokszor fel adja a leckét; a tojáshéj nehezen válik le a keményre főtt tojásról, a meghámozott tojásnak nem lesz tökéletesen egyenletes a felülete. Különösen bosszantó, ha töltött tojást készítenénk vagy mutatós hidegtálat szeretnénk összeállítani. 

A tapasztalatok szerint a friss tojásnál a bevált praktikák sem (mindig) vezetnek sikerre, ezért legalább 5 napos tojással próbálkozzunk. (Aki a tojást nem a baromfiudvarból, vagy megbízható ismerősétől szerzi be, hanem boltban veszi, egészen biztos, hogy nem 1-2 napos tojásokat visz haza.)

Tojásfrissességi teszt

A tojást főzés előtt órákkal vegyük ki a hűtőből.

A főzővízbe tegyünk 1-2 teáskanál sót – a tojásokon nem fog érződni.

Kevés ecsetet is csepegtethetünk a vízbe, ellenállóbbá teszi a tojáshéjat.

A tojást ne lobogó vízben főzzük, mert megrepedhet.

Ha forrástól számított 7-10 percig főzzük, eléri a megfelelő keménységet.

A főzésidő leteltével azonnal emeljük ki a tojásokat a forró vízből és tegyük jéghideg vízbe.

A tojásokat akkor kezdjük el hámozni, ha kihűltek.

Hámozás előtt a tojáshéjat egészen apróra törjük fel.

Ha így járunk el, nagy eséllyel tökéletes lesz a végeredmény.

hirdetés 

hirdetés 

Az interneten különleges tojáspucolási módszerekről is találunk videókat; az oroszok egyszerűen kifújják a fellazított héjból a kemény tojást. A tojás két végét megtörik, az egyik oldalán nagyobb, a másik oldalán kisebb lyukat képezve, majd a kisebbik lyukon keresztül kifújják a tojást a héjból. A mutatvány nem mindig jön össze, kudarcba fulladt próbálkozásokat is áthatunk az alábbi videón.

Kapcsolódó összeállításunk

Tojás

Tippek tojásvásárláshoz: mit jelöl a négyféle termelői kód? Friss a tojás?

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × négy =

hirdetés