Praktikus ültetőedények palántaneveléshez

Február közepén, végén célszerű elkezdeni a fűszer- és zöldségnövények nevelését. A sikeres palántanevelés feltétele az optimális, napos, kiegyenlített hőmérsékletű környezet biztosítása mellett az, hogy a megfelelő időben és módon vessük el a magokat. Általános szabály, hogy a magvetés és a palánta kiültetése között 4-8 hétnek el kell telnie.

Palántázzunk! Mikor? Mit? Hogyan? címmel korábban megjelent összeállításunk praktikus tippekkel szolgál magvetéshez, átültetéshez, szabadba ültetéséhez. A vegyszermentes kertészkedéshez nyújt hasznos tanácsokat növénytársításról szóló cikkünk. Ezúttal praktikus ültetőedényeket mutatunk.

A palántákat szinte bármiben nevelhetjük: újságpapírban, vagy akár tojástartóban is. Fontos azonban, hogy megtisztítsuk és kilyukasszuk azokat ültetés előtt!

A talaj minősége nagyban befolyásolja az eredményt. A palántázáskor laza, homogén szerkezetű, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztésű, humuszos talaj az ideális. Választhatunk virágföldet, vagy kifejezetten erre a célra készített palántaföld-keverékeket, de érett komposztot is használhatunk. A talaj fertőtlenítéséről is gondoskodnunk kell, ezt vegyszer nélkül is megtehetjük. A földet 100 °C fokos sütőben 40 percig alufólia alatt melegítve elpusztítjuk a károkozókat, azonban ilyen módon a hasznos mikroszervezetekben is kért teszünk. A bio termesztésben az Ö-konit és Trifendert javaslott erre a célra.

Tojáshéj

A tojáshéj természetes ültetőedény, rövid idő alatt összegyűjthető több tucat belőle. Óvatosan kell a tojásokat felnyitni, a tetejüket megkocogtatva. A nedves földet óvatosan, kiskanállal adagoljuk a tojáshéjba. Arra kell figyelni, hogy ne túl sűrűn ültessük a növényeket, kevés magot nyomkodjunk a földbe – így a zsenge palánták átültetése is egyszerűbb lesz. A megerősödött palánták tojáshéjjal együtt kiültethetők a kertbe – a tojáshéj tápanyagként hasznosul.

Fotó: www.smallfriendly.com

 

Papír tojástartó

Fotó: www.lightbulbbooks.com

A papír tojástartót szaporítótálcaként használjuk, ebbe egyszerre több magot is vethetünk. Célszerű azonban a tojástartó alját levágni, mivel a zsenge növények gyökérzete beleragadhat az öntözés miatt felázott papírba, ami megnehezíti az átültetést, sok palánta kárba veszhet. Hátránya továbbá, hogy a tojástartókba nem tudunk palántaneveléshez ideális 5-6 centi vastag földréteget elhelyezni.

Papírguriga, újságpapír

Praktikus megoldás az újságpapír, vagy wc papír guriga használata, hiszen azokkal együtt kerülhetnek ki majd a növények a kertbe. Előnye továbbá, hogy a papír idővel lebomlik, a csemete gyökereit pedig nem sértjük kiültetéskor. Ha papírgurigába vagy újságpapírba ültetünk, a magokat gyéren ültessük, így a növények szépen tudnak fejlődni anélkül, hogy szükség lenne az átültetésre.

Fotó: www.gardeningclan.com

Fotó: www.salfordcommunityleisure.co.uk

Műanyag doboz

Régi bevált módszer, a joghurtos, tejfölös dobozok felhasználása. Az edényt mindig alaposan mossuk ki. Előnye, hogy ezek az edények jól tartja a vizet, a föld nem szárad ki olyan hamar, mint például a papír ültetőkben, továbbá a poharakra ráírhatjuk, milyen növényt ültettünk bele. Mivel ezekből az edényekből könnyű átültetni, ültethetjük sűrűn is a magokat.

Fotó: Fresh Eggs Daily

PET-palack

 

Nem visszaváltható műanyag palackokat is hasznosíthatunk ültetéshez a fotón látható módon. Előnye, hogy az alsó részébe vizet önthetünk, így a növényeknek ideális nedvességtartalmú földet biztosíthatunk anélkül is, hogy naponta, kétnaponta öntöznénk.

Fotó: Desperate Gardener

Fotó: Desperate Gardener

Fém konzervdoboz

Fűszernövények ültetéséhez ideális.

Fotó: www.styleitlikeyoustoleit.com

Nyitókép: www.smallfriendly.com

Kapcsolódó összeállításunk

A sikeres palántnevelés titka

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × egy =

hirdetés