„Próbálsz félretenni vagy a teljes fizetésedet elköltöd?” Kérdeztünk, válaszoltatok

Vásárolni szinte mindenki szeret, de vajon hogy állunk a spórolással? „Próbálsz félretenni vagy a teljes fizetésedet elköltöd?” Megkérdeztem néhány hölgyet és urat. Arra is kíváncsi voltam, hogy min spórolnak és mire nem sajnálják a pénzt. 

Kata

„Ha van célom, akkor könnyedén félre tudom tenni a pénzt, ha éppen nincs kiszemelt új cipő, akkor nehezen teszek el a semmire. Az ételen spórolok leginkább. Jobban megnézem, hogy mit és mennyiért veszek meg, illetve kevesebbet járok étterembe, inkább magam főzök. Ha nagy a megszorítás, akkor ruházkodáson spórolok. Néha muszáj lemondani egy-egy impulzív vásárlásról. Sajnos könnyen beleszeretek egy szép cipőbe vagy ruhába, és van, hogy nehezen hagyom ott őket az üzletben.”

Timcsi

„Van megtakarításom; ruhán, cipőn, élelmiszeren szoktam spórolni. Tanfolyamokra és terápiás kezelésekre azonban nem sajnálom a pénzt.”

Laci

„Alapvetően nem szórom a pénzt, tudom, mikor kell visszavennem. Mellőzöm a kényelmi eszközök vásárlását, hogy így is növeljem a megtakarításomat. Amire mégis költök, az alap megélhetésen túl: kütyük, IT-eszközök, extra ételek – szívesen járok étterembe.”

Benedek

„Eléggé spórolós vagyok, nem okoz gondot a takarékoskodás. Ha mégis vissza kell fognom magam valami miatt, akkor mindenképpen a ruha- és cipővásárláson spórolok. A lakásra, autóra, és a kutyámra megy el a legtöbb pénzem.”

Alexa

„Ha éppen nem gyűjtünk semmire, hajlamos vagyok túlköltekezni. Főleg ruhákat veszek. Természetesen ez attól is függ, hogy éppen mennyi pénzem van. Amikor sokat kerestem, értelemszerűen többet is költöttem. Akkor kezdtem bele az interneten történő rendelésbe is. Alapvetően a ruhákon kívül nem nagyon költők másra, nem sminkelem magam, így például ennek az árát másra tudom fordítani. Nem járok fodrászhoz, a hajamat itthon festem és vágom. Így olcsóbb. Egyértelműen a ruhákra költök a legtöbbet. Sajnos, be-benézek a különböző webáruházakba, és mindig megtetszik valami. Szerintem ez az internetes vásárlás egyik nagy hátránya. Csak beteszem a kosárba, kifizetem és várom a csomagot. Sokszor nem gondolok bele, hogy hány tízezer forint bánja ezt.”

Anett

„Nagyon spórolós vagyok. A ruhavásárláson szoktam a legtöbbet megtakarítani, viszont a könyvekre egyáltalán nem sajnálom a pénzt. Imádok olvasni.”

Dóri

„Próbálkozom a takarékoskodással, de könnyen elszórom a pénzt sajnos, gyakran elcsábulok egy új cipőre vagy felsőre. Ha megszorításra van szükség, akkor a szórakozást veszem vissza és az ételeken próbálok spórolni. Amiről viszont nem tudok lemondani, a havi néhány új ruhadarab vásárlása.”

Márti

„Két kisgyereket nevelünk a férjemmel, a saját igényeinkből faragtuk le a gyerekek érdekében, például kevesebbet utazunk, ritkábban megyünk moziba vagy színházba, és a ruhatáramat sem bővítem olyan intenzíven, mint a gyerekek születése előtt. A fodrászt, kozmetikust is kétszer meggondolom…nem is tudom, mikor voltunk utoljára étteremben. Akik bérből élnek, azoknak szerintem szülőként muszáj megtanulniuk takarékoskodni, a pénzt okosan beosztani. Fontos, hogy a gyerekeknek mindenük meglegyen, de nem szórjuk a pénzt, haszontalan dolgokra nem költünk.”

Vera

„Van megtakarított pénzem. Minden hónapban félreteszek valamennyit, általában nyaralásra vagy karácsonyra, fontos, hogy legyen valamennyi tartalék a váratlan kiadásokra. Pár tízezerrel többet tudnék megtakarítani havonta élelmiszeren, ruházaton, ha tudatosabb lennék ezen a téren – lehet, hogy figyelni is fogok erre! A legtöbbet a lakásra költöm, mindig van valami felújítani való és a rezsi sem két fillér. Mire nem sajnálom a pénzt? Lehet, hogy furcsa lesz: piperecikkek, kozmetikumok…ezekből hajlamos vagyok túlköltekezni, de egyébként nem szórom a pénzt.”

Összeállította: Tolvaj Vica

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 1 =

hirdetés