Bolognai rakott palacsinta
Aki szereti a bolognai ragut, de már unja a spagettit és a lasagne-t, palacsintával is kipróbálhatja.
Hozzávalók
Bolognai raguhoz
50 dkg sertés és marha darált hús vegyesen
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1/4 zellergumó
1 sárgarépa
1 kisebb fehérrépa
0.5 liter sűrített paradicsom
1 dl vörösbor
1,5 dl víz vagy húsleves
2 babérlevél
1 ág friss rozmaring
1,5 tk szárított görög oregánó
1 tk bazsalikom
1 kk Cayenne bors
frissen őrölt fekete bors
1 tk cukor
1 tk só
2 ek olíva olaj
Besamel mártáshoz
1 ek extra szűz olíva olaj
1 ek liszt
3 dl tej
kevés őrölt szerecsendió
1/2 kk fehér bors
só
12 db sós palacsinta
Szóráshoz
10-15 dkg gouda sajt
friss petrezselyem
Elkészítés
A vöröshagymát apróra vágjuk, a zöldségeket lereszeljük.
Hevített olíva olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a darált húst, megpirítjuk nagy lángon, majd hozzákeverjük a reszelt zöldségeket. Fűszerezzük, sózzuk, a cukrot is hozzáadjuk. Kicsit pirítjuk, majd ráöntjük a bort. Egy percig forraljuk, majd jöhet a sűrített paradicsom és a víz. Főzzük 15-20 percig – sűrű ragut kapunk.
Süssük ki a sós palacsintákat olívaolajon, megszórhatjuk kevés rozmaringlevéllel, hogy a palacsinta egy kis plusz ízt. Az elkészült palacsintákat töltsük meg a bolognai raguval, tekerjük fel, és ferdén vágjuk ketté középen.
Tűzálló tálba sorakoztassuk őket.
Készítsük el a besamelmártást. Olívaolajon pirítsuk a lisztet, majd tejjel apránként öntsük fel, fűszerezzük és forraljuk.
A palacsintákat a mártással locsoljuk meg bőségesen, majd szórjunk a tetejére reszelt sajtot.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 20 percig. Ha elég forró volt a sütő, nagyon hamar elkészül. Ha nem megfelelő a hőmérséklet, a hosszadalmas sütés miatt kiszáradhat, ezért érdemes erre figyelni.
Friss, kevert salátával tálaljuk.
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.