Rakott zsemle túrótöltelékkel
Tartalmas, ízletes házi sütemény, nem kell hozzá tésztát gyúrni.
Hozzávalók közepes, magas falú tepsihez
6 zsikkadt zsemle
6-7 dl tej
2 tojás
25 dkg túró
1 csomag vaníliás cukor / vagy 1 tk vanília kivonat
5-6 dkg cukor
csipetnyi só
1 citrom reszelt héja
1/3 bögre mazsola (elhagyható)
kevés vaj és zsemlemorzsa
Elkészítés
A zsemléket szeleteljük 1 centi vastagra.
Készítsük el a tölteléket: a túrót keverjük ki a vaníliás cukorral, két tojássárgájával, a maradék cukorral, a citromhéjjal. Adhatunk hozzá mazsolát is. A tojásfehérjét csipetnyi sóval verjük laza habbá, majd keverjük a túróhoz.
A tejet forraljuk fel 3 evőkanál cukorral és hagyjuk langyosra hűlni.
A zsemleszeleteket 2-3 darabonként áztassuk pár másodpercig a langyos tejben (figyeljünk arra, hogy ne ázzon szét a zsemle!), majd kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe sorakoztassuk sűrűn egymás mellé úgy, hogy a szeletek kissé egymásra érjenek.
Simítsuk rá a túrótölteléket, majd a túrót is fedjük be tejbe áztatott zsemleszeletekkel.
Előmelegített sütőben süssük, kb. 45 percig alul-felül sütési módban, míg szépen megpirul. Tetejét szórjuk meg porcukorral.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló recept
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.