Tintahalkarikák rántva
A tintahalat – kalamárit – általában azok is szeretik, akik nem különösebben kedvelik a tengeri herkentyűket. Ha jól van elkészítve, nem rágós, nem gumiszerű az állaga; tengerparti éttermekben tökéletes ízélményben lehet részünk.
Sok helyen felkockázott főtt burgonyával kevert főtt-párolt fokhagymás spenótot adnak mellé köretként. Grillezett vagy bundás változatot egyaránt kínálnak, utóbbit általában könnyű sörtésztában sütik ki, de hagyományos panírral is elkészíthető. Friss tintahalat – ha nem is minden utcasarkon – Magyarországon is beszerezhetünk nagyobb piacokon, nagyobb marketekben, mirelit változatban is elérhető.
Hogyan készül?
A fagyasztott vagy friss kalamári törzsét vágjuk kb. 1 centis karikákra. 30-40 deka tintahalhoz keverjünk sörtésztát 10-12 dkg kukorica-, vagy réteslisztből, 3 tojássárgával, kb. 2 deci víz, kevés sör vagy fehérbor, só hozzáadásával. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és keverjük a masszához. Így habkönnyű sörtésztát kapunk.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
A tintahalkarikákat forgassuk meg finomlisztben, majd mártsuk a sörtésztába, és forró olajban mindkét oldalát süssük pirosra. Sütési idő kb. 4-5 perc. Fontos, hogy gyorsan süssük, így nem lesz rágós. Célszerű kókuszzsírban, pálmaolajban kisütni, így a kalamári nem veszi át az étolaj markánsabb ízét, és jobban is bírják a hevítést.
Párolt zöldségekkel, friss petrezselyemzölddel tálaljuk, csepegtessünk rá pár csepp citromlevet.
Nyitókép: Alpha, flickr
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.