Tintahalkarikák rántva

A tintahalat – kalamárit – általában azok is szeretik, akik nem különösebben kedvelik a tengeri herkentyűket. Ha jól van elkészítve, nem rágós, nem gumiszerű az állaga; tengerparti éttermekben tökéletes ízélményben lehet részünk.

Sok helyen felkockázott főtt burgonyával kevert főtt-párolt fokhagymás spenótot adnak mellé köretként. Grillezett vagy bundás változatot egyaránt kínálnak, utóbbit általában könnyű sörtésztában sütik ki, de hagyományos panírral is elkészíthető. Friss tintahalat – ha nem is minden utcasarkon – Magyarországon is beszerezhetünk nagyobb piacokon, nagyobb marketekben, mirelit változatban is elérhető.

Hogyan készül?

A fagyasztott vagy friss kalamári törzsét vágjuk kb. 1 centis karikákra. 30-40 deka tintahalhoz keverjünk sörtésztát 10-12 dkg kukorica-, vagy réteslisztből, 3 tojássárgával, kb. 2 deci víz, kevés sör vagy fehérbor, só hozzáadásával. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és keverjük a masszához. Így habkönnyű sörtésztát kapunk.

hirdetés 

hirdetés 

A tintahalkarikákat forgassuk meg finomlisztben, majd mártsuk a sörtésztába, és forró olajban mindkét oldalát süssük pirosra. Sütési idő kb. 4-5 perc. Fontos, hogy gyorsan süssük, így nem lesz rágós. Célszerű kókuszzsírban, pálmaolajban kisütni, így a kalamári nem veszi át az étolaj markánsabb ízét, és jobban is bírják a hevítést.

Párolt zöldségekkel, friss petrezselyemzölddel tálaljuk, csepegtessünk rá pár csepp citromlevet.

Nyitókép: Alpha, flickr

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − kettő =

hirdetés