Reform répatorta. Zabpehellyel, mézzel, minimális liszttel és cukorral
Reform répatorta, melynek szinte minden összetevője értékes tápanyag- és vitaminforrás. Minimális lisztet és hozzáadott cukrot tartalmaz, a vajat hidegen sajtolt dióolajjal helyettesítettük.
Hozzávalók
16 cm átmérőjű szilikonos papír tortaformához
1 nagy alma meghámozva lereszelve
2 közepes megtisztított sárgarépa finomra reszelve
fél hüvelykujjnyi megtisztított gyömbér finomra reszelve
pár csepp citromlé
2 egész tojás
1 dl aprószemű zabpehely
2 dl liszt (finom és rétesliszt keveréke)
1 mk sütőpor
4-5 ek méz
1 tasak vaníliás cukor
1 mk őrölt fahéj
maréknyi durvára vágott dió
1 dl hidegen sajtolt dióolaj/szőlőolaj (vagy 10 dkg olvasztott vaj – napraforgó étolajjal is kipróbálható)
Tetejére
1 Philadelphia krémsajt kb. 1 ek porcukorral simára keverve
szilikon tortaforma (nem kell vajazni, lisztezni)
Elkészítés
A lisztet, a zabpehellyel és a sütőporral keverd össze.
Egy másik tálban keverd össze a lereszelt répát, gyömbért, almát, szórd meg őrölt fahéjjal.
Az egész tojásokat keverd habosra a mézzel és a vaníliás cukorral, az olajjal, majd lassan keverd hozzá a lisztes és az almás-répás keveréket, majd add hozzá a diót.
A masszát öntsd a tortaformába, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon süsd 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe átsült-e.
Ha kihűlt, a széleket meglazítva borítsd ki a sütőformából, és kend rá az édes krémsajtot. (A teteje sütés közben kissé megrepedezhet – az alja nézzen felfelé.)
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.